Hypertrofie van de schaamlippen

Bij ongeveer 60% van de vrouwen zijn, na de puberteit, de binnenste schaamlippen groter dan de buitenste schaamlippen. Dit is niet afwijkend maar een normale anatomische variatie. Het kan echter gebeuren dat de schaamlippen gedurende het leven groter worden. In dat geval kan er sprake zijn van een onderliggende aandoening of afwijking. Deze vergroting betreft dan meestal de binnenste schaamlippen. De medische term voor zo’n vergroting is hypertrofie.

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

Oorzaken

Vergroting van de schaamlippen kan een aantal oorzaken hebben:

  • ZwangerschapTijdens de zwangerschap worden de binnenste schaamlippen groter onder invloed van hormonen. Daarnaast kan een vaginale bevalling de anatomie van de schaamlippen blijvend veranderen.
  • Blootstelling van een ongeboren meisje aan veel mannelijke hormonen.In dit geval gaat de vergroting van de schaamlippen gepaard met andere symptomen, zoals een vergroting van de clitoris en/of samengegroeide schaamlippen. Dit komt onder meer voor bij het adrenogenitaal syndroom.
  • Chronische irritatie van de schaamlippen.De schaamlippen kunnen groter worden als gevolg van continue irritatie, bijvoorbeeld bij vrouwen die extreem veel masturberen. Dit is meestal een uiting van een psychische afwijking.
  • Bijwerking van geneesmiddelen.Geneesmiddelen met een viriliserende (vermannelijkende) werking kunnen leiden tot vergroting van de schaamlippen.
  • Ontsteking van de vulva (vulvitis).
  • Goed- en/of kwaadaardige gezwellen van de schaamlippen.

Symptomen

Een vergroting van de schaamlippen is asymmetrisch of symmetrisch. Afhankelijk van de oorzaak kan er daarnaast sprake zijn van pus- of zweervorming op de schaamlippen. De huid van de schaamlippen is soms donker verkleurd en verhard.

Een vergroting van de schaamlippen hoeft niet altijd klachten te veroorzaken. Maar wanneer de schaamlippen fors vergroot zijn, kunnen de volgende klachten optreden:

  • Cosmetische bezwaren.Wanneer de vrouw naakt is, zijn de vergrote schaamlippen meestal duidelijk zichtbaar. Ook in strakke kleding, ondergoed of een badpak kunnen de vergrote schaamlippen zichtbaar zijn. Dit kan leiden tot gevoelens van schaamte en/of een slecht zelfbeeld. Het aangaan van seksuele relaties kan hierdoor worden bemoeilijkt.
  • Hinder bij de geslachtsgemeenschap.De vergrote schaamlippen kunnen het binnendringen van de penis bemoeilijken en ze kunnen hinderlijk meebewegen tijdens de bewegingen van de penis in de vagina.
  • Pijn.Tijdens het lopen kunnen de vergrote schaamlippen meebewegen en tegen de kleding wrijven. De schaamlippen worden hierdoor ruw en pijnlijk. Ook paardrijden kan lastig en pijnlijk zijn.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de medische voorgeschiedenis, het verhaal van de patiënte en de symptomen. Daarnaast wordt er een lichamelijk onderzoek verricht. Soms wordt een stukje van de schaamlippen weggenomen (biopsie) om te onderzoeken. Op deze manier kan een mogelijke achterliggende ziekte worden opgespoord en kan worden uitgesloten dat het om een kwaadaardige aandoening gaat.

Behandeling

Wanneer een vergroting van de schaamlippen geen klachten veroorzaakt, is behandeling niet nodig. In geval van klachten kunnen de schaamlippen operatief verkleind worden. Hierbij wordt geprobeerd de zenuwen en bloedvaten in de schaamlippen intact te houden en de schaamlippen zoveel mogelijk in hun natuurlijke vorm terug te brengen.

Bij 1 tot 2% van de vrouwen die een schaamlipcorrectie ondergaat, treedt een infectie op. Na de operatie kunnen zwellingen en bloedverlies optreden. Maar over het algemeen treden er bij schaamlipcorrecties weinig complicaties op.

Meer informatie

Informatie over de schaamlippen
nl.wikipedia.org/Schaamlippen

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.