Hemangioom

Hemangioom

Hemangioom is een goedaardige groei van bloedvaten van de huid. Het is bij baby’s en jonge kinderen de meest voorkomende goedaardige tumor. De ziekte ontstaat door een snelle, abnormale vermenigvuldiging van de cellen die de wand van de bloedvaten bekleden. Hemangiomen kunnen zowel afzonderlijk voorkomen als in grotere aantallen en kunnen qua kleur uiteenlopen van roze tot helderrood en qua omvang van kleine tumoren zo groot als een speldenkop tot grote, misvormende exemplaren. De meeste tumoren zijn oppervlakkig en bevinden zich vaak in het gebied van de hoofd en de nek. Hemangiomen kunnen echter overal op het lichaam voorkomen en zelfs in het lichaam, vooral in organen zoals de lever. De ziekte komt voor bij kinderen van beide geslachten, maar iets vaker bij kinderen van het vrouwelijk geslacht. De tumoren doen zich vaker voor bij mensen van het blanke ras en komen bij kinderen uit Azië minder voor. Meestal leveren hemangiomen geen lichamelijke bezwaren op en ze veranderen vrijwel nooit in kwaadaardige tumoren. Grote tumoren kunnen wel een cosmetisch probleem zijn en zijn vaak gevoeliger voor lichamelijk letsel, zoals zweren en bloedingen.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Oorzaak

Waardoor hemangiomen worden veroorzaakt is niet bekend en er zijn geen factoren bekend die voorafgaan aan de ontwikkeling van dit soort tumoren. Vermoedelijk is hemangioom een gevolg van een verkeerde balans tussen de stoffen in het bloed die de groei van bloedvaten bevorderen en de stoffen die de groei van bloedvaten remmen. Meestal zijn hemangiomen niet erfelijk maar hemangiomen komen wel vaker binnen één familie voor.

Verschijnselen

Een hemangioom is een helderrode, duidelijk afgebakende tumor die met de vinger kan worden ingedrukt en die zich in de bovenste huidlagen bevindt. De tumor kan al bij de geboorte aanwezig zijn, maar ontstaat meestal in de eerste weken na de geboorte. De tumor begint meestal als een roodachtige of blauwige vlek die snel groeit en binnen zes à twaalf maanden zijn grootste omvang krijgt. Daarna volgt een fase waarin de tumor blijft bestaan, maar zich niet verder ontwikkeld, waarna hij spontaan begint af te nemen gedurende een periode van enkele jaren. Meestal zet de afname in vanaf het derde levensjaar en wordt aangekondigd door een kleurverandering, waarbij de tumor van helderrood naar dofrood of grijs verkleurt, waarna de huid rimpels krijgt. Het hemangioom verdwijnt rond het zevende levensjaar helemaal en laat alleen een normaal uitziende of licht beschadigde huid achter.

Behalve op de huid kunnen hemangiomen ook voorkomen in inwendige organen zoals de lever, de nieren, de milt en de hersenen. Dit soort tumoren vormen het grootste gevaar, omdat ze omliggende weefsels in de verdrukking kunnen brengen en kunnen scheuren. Bij tumoren die in de buurt van de neus, de ogen en mond liggen kunnen er ademhalingsproblemen, problemen met zien en problemen met eten ontstaan. Oppervlakkige tumoren kunnen soms gaan bloeden of zweren en kunnen daarbij geïnfecteerd raken. Grote hemangiomen kunnen bovendien het gezicht ernstig misvormen.

Diagnose

De meeste hemangiomen worden vastgesteld door onderzoek van een kind.

Behandeling

De meeste hemangiomen verdwijnen vanzelf en hoeven dan ook niet of nauwelijks te worden behandeld. Meestal verdwijnen ze helemaal en is de huid daarna normaal of alleen licht beschadigd. Vaak laat een hemangioom nadat het is verdwenen een verkleurde huid of kleine, uitgezette bloedvaten achter, die kunnen worden hersteld met behulp van een operatie of een laserbehandeling.

Sommige hemangiomen nemen echter niet af en kunnen dan worden behandeld als ze een misvormend effect hebben. Ze kunnen dan worden behandeld met geneesmiddelen, laserbehandelingen of een operatie. Medicamenten uit de groep corticosteroïden kunnen met een injectiespuit direct in de tumor worden gespoten. Deze geneesmiddelen remmen de groei van het hemangioom en ondersteunen zo het afnemen van de tumor. Een andere behandelmethode met medicijnen is het toedienen van bepaalde eiwitten, ‘interferon’. Ook interferon remt de groei van de tumor en is heel nuttig in situaties waarin corticosteroïden geen effect hebben. Soms worden ook wel andere middelen tegen tumoren gebruikt (bijvoorbeeld vincristine en cyclofosfamide) als steroïden geen effect blijken te hebben.

Naast geneesmiddelen kunnen hemangiomen ook worden behandeld door het gebruik van een laser, waarmee de omvang van de tumor kan worden verkleind. Een laserbehandeling is vaak een goede methode voor oppervlakkige tumoren, maar heeft bij dieperliggende tumoren weinig effect.

Bij sommige kinderen kan het chirurgisch verwijderen van hemangiomen een oplossing zijn, vooral bij kinderen met grote, sterk misvormende tumoren. Ook lelijke littekens na het verdwijnen van een hemangioom kunnen worden behandeld met lasertherapie of een operatie.

Meer informatie

Algemene informatie over hemangiomen
nl.wikipedia.org/wiki/Hemangioom

Informatie van Consumed.nl over hamangiomen
www.consumed.nl

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.