Haemothorax

Haemothorax

Een abnormale ophoping van bloed in de pleuraholte wordt een hematothorax ofwel hemothorax genoemd.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Oorzaken

Een hematothorax treedt meestal op als gevolg van een stomp of scherp letsel van de borstkas of long, zoals door een messteek of door het scherpe uiteinde van een gebroken rib. Ook kan het zich voordoen na een operatie aan het hart, de borstkas of de long door een bloeding van een bloedvat.

Symptomen hematothorax

Iemand met een hemothorax heeft gewoonlijk last van kortademigheid. Hij kan zich zwak voelen door bloedverlies, dat flink kan oplopen. Hij kan zelfs in een shocktoestand raken door een lage bloeddruk als gevolg van het bloedverlies.

Diagnose

De diagnose hematothorax kan mede aan de hand van een thoraxfoto worden gesteld. De hoeveelheid vocht in de pleuraholte kan met behulp van een echo worden geschat. Het wegzuigen van het vocht uit de pleuraholte gebeurt met een naald. Daarna wordt dit vocht voor microscopisch onderzoek naar het laboratorium gestuurd om de aanwezigheid van bloed in de pleuraholte te bevestigen.

Soms zit er zowel bloed als lucht in de pleuraholte. Er wordt dan gesproken van een hematopneumothorax.

Behandeling hematothorax

Een lichte hematothorax kan met een thoraxdrain worden behandeld. Dit is een buis die in de borstholte wordt ingebracht om het bloed af te voeren. Zodra de longen zich weer volledig hebben ontplooid, wordt de drain afgeklemd. De dag erna wordt een nieuwe thoraxfoto gemaakt om te kijken of er zich opnieuw bloed heeft opgehoopt, dat vervolgens ook kan worden verwijderd.

Bij een grote hematothorax kan een operatie nodig zijn om de bloeding onder controle te krijgen. Dit is het geval wanneer er letsel is ontstaan aan een groot bloedvat of als de toestand van de patiënt verslechtert.

Complicaties

Een hematothorax kan geïnfecteerd raken met als gevolg een empyeem, of het kan overgaan in een chronische hematothorax door het stollen van het bloed. Het inklappen van de long als gevolg van de druk van het vocht kan tot longfalen leiden.

Meer informatie

Richtlijn niet-maligne pleuravocht van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose
www.nvalt.nl/uploads/

(Engels) Yeam, I. and Sassoon, C. (1997), “Haemothorax and Chylothorax”, Current Opinion in Pulmonary Medicine, vol. 3, no. 4, July, pp. 310-14 (USA)
www.ncbi.nlm.nih.gov

Lukanich, J.M., Grondin, S.C. & David, J. (2001), “Chest Wall and Pleura” in: Townsend, Jr, C.M., Beauchamp, R.D., Evers, B. et al. (eds.) Sabiston Textbook of Surgery, 16th ed., W.B. Saunders Company, Philadelphia.

Treasure, T. and Anderson, J.R. (2000), “The Thorax”, in: Russell, R.C.G., Williams, N.S. and Bulstrode, C.J.K. (eds.), Bailey and Love’s Short Practice of Surgery, 23rd ed., Arnold, London.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.