Gebit tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap is de kans op gaatjes in je tanden (cariës) en ontstoken tandvlees (gingivitis) vergroot. Ongeveer 52% van de zwangere vrouwen heeft een tandvleesontsteking. Bloedend tandvlees kan in de zwangerschap ook ontstaan zonder dat er sprake is van een tandvleesontsteking.

Dokter Appke voor uw gezondheidsvragen

Bij een langdurige keelpijn wel of niet naar de huisarts? Heeft u een bijsluiter waar u niet uitkomt? Dokter Appke is er voor u!

  • Snel én deskundig antwoord op uw gezondheidsvraag
  • Online beeldbellen met een huisarts
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • Ook 's avonds, in het weekend én op feestdagen bereikbaar

Download Dokter Appke

Oorzaken

De vergrote kans op gaatjes en tandvleesontsteking heeft verschillende oorzaken:

  • zwangerschapshormonen (zwelling tandvlees, kwetsbaardere bloedvaten, toegenomen gevoeligheid voor tandplak)
  • meer suiker in de voeding (zwangeren hebben vaker behoefte aan zoete dingen)
  • braken (maagzuur tast het tandglazuur aan)
  • minder goede mondverzorging (door de misselijkheid) waardoor tandplak achterblijft

Verschijnselen

Tandplak is een plakkerig, wit laagje op je tanden dat vol bacteriën zit. Het zit met name op de plaats waar je tand het tandvlees raakt. Als je zachtjes met een nagel over je tanden krast, blijft het onder je nagel zitten. Je kunt tandplak ook zichtbaar maken met een plakverklikker . Dat is een kauwtabletje met een kleurstof die zich hecht aan tandplak. Het tandplak wordt dan duidelijk zichtbaar, zodat je precies weet waar je nog moet poetsen.

Bloedend tandvlees kan een normaal zwangerschapsverschijnsel zijn. Tijdens het eten of het verzorgen van je gebit (met borstel, flosdraad, tandenstoker, rager) begint je tandvlees te bloeden. Het is echter ook het meest opvallende verschijnsel van een tandvleesontsteking. Bij een ontsteking is het tandvlees vaak ook rood, gevoelig/pijnlijk en flink gezwollen. Een tandvleesontsteking kan leiden tot een vieze smaak in je mond en een slechte (stinkende) adem. In ernstige gevallen gaat de ontsteking dieper en tast het ook de kaak aan, waardoor tanden en kiezen los komen te staan. In extreme gevallen vallen tanden en kiezen daardoor uit. Bij een dergelijke uitgebreide tandvleesontsteking kan de zwangerschap in gevaar komen. Onderzoek heeft aangetoond dat deze ernstige ontstekingen kunnen leiden tot pre-eclampsie , voortijdig breken van de vliezen en vroeggeboorte.

Het eerste wat je zelf merkt van een gaatje is pijn. Als je regelmatig naar de tandarts gaat, zal het zover niet komen. De tandarts ontdekt de gaatjes dan al voordat ze pijnklachten geven.

Zelfzorg

Om gebitproblemen tijdens je zwangerschap te voorkomen en te behandelen, moet je een aantal maatregelen nemen:

  • Laat, voordat je zwanger bent, de tandarts je gebit controleren.
  • Ga tijdens je zwangerschap een keer extra naar de tandarts voor controle.
  • Poets een half uur na elke maaltijd je tanden; bij voorkeur met een elektrische tandenborstel en anders met een handtandenborstel met een zachte kop. Als je veel last hebt van misselijkheid, kan een tandenborstel met een kleine kop fijner zijn om de achterste kiezen mee te poetsen. Poets niet binnen een half uur na de maaltijd, omdat dit het tandglazuur kan beschadigen.
  • Maak voordat je gaat slapen je tanden, kiezen en de ruimtes ertussen extra goed schoon met een tandenstoker, ragertje of, als je tanden erg dicht tegen elkaar staan, flosdraad. Gebruik eens een plakverklikker als je klaar bent, om te beoordelen of je het goed gedaan hebt.
  • Bescherm je gebit eventueel extra door voor het slapen een mondspoeling met fluoride te gebruiken.
  • Spoel na het braken je mond met water of melk en neem een kauwgom. Wacht tenminste een uur voordat je je tanden gaat poetsen.
  • Beperk het aantal eet- en drinkmomenten (m.u.v. water) tot zeven per dag en beperk de hoeveelheid suiker die je binnen krijgt.

Naar de tandarts

Als het jezelf niet lukt om gebitsproblemen te voorkomen of te behandelen, maak dan een afspraak bij je tandartspraktijk. De tandarts en de mondhygiëniste kunnen je tandvlees dieper reinigen en ze kunnen je adviseren over goede technieken bij de mondverzorging. Uiteraard kan de tandarts eventuele gaatjes vullen.

Meer informatie

http://www.ivorenkruis.nl
Informatie van het Ivoren Kruis

http://www.huidinfo.nl/
Informatie van dermatologen

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.