Ganglion

Een ganglion is een goedaardige zwelling die gevuld is met een geleiachtige gewrichtsvloeistof. Dit zit op een pees of gewricht. Mensen kunnen een ganglion voelen als een ronde, elastische verdikking dicht onder de huid. Een ganglion kan in elk gewricht ontstaan. Ze zitten het meest aan de bovenkant en de binnenkant van de pols. Een ganglion kan ook zitten aan het uiteinde of aan de basis van een vinger, voet, knie of enkel. Ze komen vaker bij vrouwen voor dan bij mannen. Bij kinderen komen ganglia maar zelden voor.

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

Oorzaak

Waarom een ganglion ontstaat is niet precies bekend. Het kan komen door een aandoening van de onderliggende pees. Bijvoorbeeld door een ongeluk, overmatig gebruik of ontsteking. Een ganglion is onschuldig.

Verschijnselen

Een ganglion is een zwelling of knobbel. De zwelling voelt zacht tot stevig aan en wordt beter zichtbaar als de huid er strak overheen wordt getrokken. Bijvoorbeeld bij het buigen van de pols. 

Ganglia kunnen verschillende formaten hebben, maar de knobbeltjes zijn meestal niet groter dan één à twee centimeter. 

Ganglia veroorzaken vaak geen klachten. Soms kan een ganglion pijnlijk zijn. Dan zit er zoveel vocht in dat de spanning in het ganglion te groot wordt. De pijn kan groeien bij bewegingen van het nabijgelegen gewricht. Doordat het ganglion op pezen of zenuwen drukt, kunnen mensen verschillende klachten krijgen. Zij kunnen kracht verliezen, het gewricht minder goed bewegen of een doof gevoel krijgen. 

Diagnose

Artsen stellen de diagnose aan de hand van de klachten en van een onderzoek van de zwelling. Soms wordt met een injectiespuit vocht uit een ganglion genomen. Onderzoek van dat vocht kan bijdragen aan het bevestigen van de diagnose. Meestal is geen aanvullend onderzoek nodig.

Behandeling

Een ganglion is onschadelijk en verdwijnt vaak vanzelf zonder behandeling. Behandeling kan nodig zijn bij klachten of om cosmetische redenen. 

Bij klachten kan het helpen om het gewricht met het ganglion rust te geven, bijvoorbeeld met een spalk. Als dit niet helpt, kan het ganglion worden leeggezogen met een injectiespuit. 

Vervolgens kan de arts een ontstekingsremmer met verdovingsvloeistof inspuiten om de holte te laten verkleven . Deze behandeling geeft geen litteken of napijn. Soms verdwijnt het ganglion met deze behandeling niet of komt hij weer terug. Dan kan deze behandeling nog een keer gedaan worden. 

Bij een operatieve behandeling verwijderen artsen de ganglion onder plaatselijke verdoving.

Meer informatie

Informatie van het Hand en Pols Expertise Centrum Den Bosch 
www.handpolsexpertise.nl/index.php/aandoeningen-hand/-ganglion 

Patiëntenbrief van het Nederlands Huisartsen Genootschap 
www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-hand-en-polsklachten#Ganglion

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.