Functie van pezen

Pezen verbinden spieren en botten. De krachten van de spieren brengen ze over op de botten. Die kunnen dan in beweging komen. Sommige pezen liggen in een peesschede, zoals de pezen in de vingers. De schede vermindert de wrijving tussen de pees en de botten. Daardoor verloopt de beweging soepeler.

Er zijn twee typen pezen. Het ene type pees is dun en geeft snel mee. Hierdoor is minder kracht nodig om dit type pees te ontrollen en te strekken. Met deze pezen worden spieren aangehecht aan de botten van gewrichten die vrij grote beweeglijkheid nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan het heupgewricht.

Het andere type pees is een lange, dikke elastische band. Deze pezen kunnen veel energie opslaan en zijn sterker dan het dunnere type pees. Ze moeten met meer kracht worden gestrekt. Dergelijke pezen zitten bij gewrichten die minder beweeglijkheid vragen, zoals het kniegewricht.

Dokter Appke voor uw gezondheidsvragen

Bij een langdurige keelpijn wel of niet naar de huisarts? Heeft u een bijsluiter waar u niet uitkomt? Dokter Appke is er voor u!

  • Snel én deskundig antwoord op uw gezondheidsvraag
  • Online beeldbellen met een huisarts
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • Ook 's avonds, in het weekend én op feestdagen bereikbaar

Download Dokter Appke

Ouderdom en letsel

De sterkte van de pezen groeit vanaf de kinderleeftijd tot de volwassen leeftijd. De sterkte van de pezen neemt sterk af als mensen ouder worden. Als iemand ouder is, wordt tijdens de peesactiviteit bovendien vaak veel minder energie voortgebracht. Op hogere leeftijd zijn pezen ook minder elastisch. De elasticiteit van pezen kan groter worden met training.

Pezen kunnen op verschillende manieren letsel oplopen of te veel belast worden. Als een pees beschadigd raakt, ontstaan er kleine breuken in het weefsel van de pees of scheuren de vezels van de pees. De pees reageert door littekenweefsel aan te maken. Dat trekt na het genezen samen, waardoor de pees korter wordt.

Bij overbelasting raken de pezen ontstoken en doen ze pijn. Overbelaste pezen komen het meest voor bij sporters. In ernstige gevallen kan het voorkomen dat de pees zijn taak helemaal niet meer kan doen.

Meer informatie

Informatie over pezen
http://nl.wikipedia.org/wiki/Pees_(anatomie)

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.