Functie van kraakbeen

Functie van kraakbeen

De belangrijkste functie van kraakbeen is wrijving verminderen tussen bewegende gewrichten.

Kraakbeen komt vooral voor aan de uiteinden van de botten. Daar vormt het gewrichtskussentjes tussen de botten. Kraakbeen ligt als bekleding over het oppervlak van de gewrichten. Zo kunnen de botten makkelijk over elkaar schuiven. Dit vermindert de wrijving en zorgt dat omliggend weefsel niet beschadigd raakt.

Kraakbeen is vergelijkbaar met bot en heeft ook een dragende functie, maar het is niet zo sterk als bot.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Soorten kraakbeen

Er zijn drie verschillende soorten kraakbeen. Die soorten ze worden benoemd vanwege het type vezels dat ze bevatten: hyalien, elastisch en vezelig kraakbeen.

Het hyaliene kraakbeen is de hardste soort kraakbeen. Het komt bijvoorbeeld voor in de het neusschot dat de neusholte in twee├źn splitst. Hyaliene zit ook in de kraakbeenringen rond de luchtpijp in het strottenhoofd, tussen de ribben en aan het uiteinde van botten.
Elastisch kraakbeen komt voor in de oren en de neusvleugels.

Vezelig kraakbeen komt voor in de tussenwervelschijven tussen de ruggenwervels en tussen de schaambeenderen.

Functie van kraakbeen in de gewrichten

Kraakbeen zit onder andere aan het uiteinde van botten. Dat zorgt ervoor dat de botten in het gewricht soepel kunnen bewegen ten opzichte van elkaar. In de knie zitten twee meniscussen in de knie. Ook deze zijn van kraakbeen. Ze helpen de knie flexibel te houden en ze fungeren als een soort stootkussen.

Ziekte en ouderdom

Voortdurend gebruik kan er vooral bij dragende gewrichten voor zorgen dat kraakbeen aangetast wordt. Het proces van kraakbeenbeschadiging heet artrose. Bij reuma raakt het kraakbeen beschadigd door ontstekingen. Dat heet een artritis.

Kraakbeen kan ook beschadigd raken door letsel, bijvoorbeeld een sportletsel. Letsel van de meniscus komt erg vaak voor.
Als het kraakbeen bij de overgang tussen de ribben en borstkas ontstoken is, ontstaat pijn op de borst. Dit wordt het syndroom van Tietze genoemd. De klachten kunnen lijken op hartklachten.

Meer informatie

Informatie over kraakbeen
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kraakbeen

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.