Epileren, waxen en harsen

Bij epileren, waxen en harsen worden de haren volledig (met wortel en al) uit het haarzakje getrokken.

Dokter Appke voor uw gezondheidsvragen

Bij een langdurige keelpijn wel of niet naar de huisarts? Heeft u een bijsluiter waar u niet uitkomt? Dokter Appke is er voor u!

  • Snel én deskundig antwoord op uw gezondheidsvraag
  • Online beeldbellen met een huisarts
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • Ook 's avonds, in het weekend én op feestdagen bereikbaar

Download Dokter Appke

Voor welke haren is epileren, waxen of harsen geschikt?

Alle ongewenste haren op het lichaam kunnen op deze manieren worden verwijderd. Het uittrekken van de haartjes is wat pijnlijk en op gevoelige plaatsen (bovenlip, schaamstreek) nog wat meer. Harsen wordt ook veel gebruikt om bij mannen overtollig haar op bijvoorbeeld de rug te verwijderen.

Wat is het verschil tussen epileren, waxen en harsen?

Bij epileren, waxen en harsen gebeurt eigenlijk hetzelfde: de haar wordt volledig uitgetrokken.

Harsen en waxen gebeurt meestal bij de schoonheidsspecialiste maar je kunt het ook zelf doen. Er wordt een strip met hete wax of hars op de haartjes gelegd en wanneer deze wat is afgekoeld, wordt hij eraf getrokken. Op deze manier kunnen veel haartjes ineens verwijderd worden. Deze methode kan overal op het lichaam toegepast worden.

Epileren kun je thuis doen met een pincet; het is tijdrovend maar je kunt heel nauwkeurig werken. De haartjes boven je bovenlip en de overtollige haartjes bij je wenkbrauwen kun je zo goed verwijderen. Je kunt het ook laten doen bij de schoonheidsspecialiste. Als je je benen wilt epileren, is een epileerapparaatje handiger.

Treading
Een oude methode uit Azië raakt de laatste tijd meer in zwang: het epileren met behulp van touwtjes (treading). De schoonheidsspecialiste epileert je daarbij met behulp van twee touwtjes die ze langs elkaar laat bewegen. Dit is minder pijnlijk dan de andere manieren van epileren.
Een definitieve vorm van epileren is elektrisch epileren.

Waar moet je op letten?

Epileren gaat het beste op een schone en droge huid. Je kunt voor het epileren/harsen/waxen een scrubcrème gebruiken om de dode huidcellen alvast te verwijderen. Gebruik voor het ontharen geen bodylotion, cosmetica, enzovoort. Dit maakt de huid vettig.

Pincet
Let er bij het epileren met een pincet op dat je het haartje goed beetpakt en er dan met een rukje in één keer uittrekt. Dit gaat beter wanneer je de huid rondom het haartje strak trekt. Als het haartje afbreekt, groeit het sneller en met een stugger topje weer terug. Bij epileren met een epileerapparaatje is het belangrijk dat je de gebruiksaanwijzing goed leest en het apparaat op de juiste manier gebruikt. Epileren met een epileerapparaatje is pijnlijk; je kunt de pijn wat verzachten door een apparaat met een ijs-opzetstukje of een massageroller te gebruiken.

Wenkbrauwen
Het epileren van wenkbrauwen kun je het best eerst een keer door de schoonheidsspecialiste of iemand anders met ervaring laten doen. Wanneer je de wenkbrauwen niet goed epileert, kunnen deze blijvend van vorm veranderen. Epileer daarom ook alleen de haartjes aan de onderkant van de wenkbrauwen. Zo doet een schoonheidsspecialiste het ook. Of laat het eerst een keer goed doen door een professional en werk het daarna zelf steeds bij als er haartjes terugkomen.

Harsen en waxen
Bij harsen en waxen is het belangrijk dat je de hars/wax niet te heet laat worden. Je kunt anders brandwonden oplopen. Gebruik strips die zijn gemaakt voor het lichaamsdeel dat je wilt ontharen. Er zijn bijvoorbeeld kleine stripjes voor je bovenlip en grotere strips voor je onderbenen. Lees altijd de gebruiksaanwijzing. Als de hars/wax is afgekoeld, moet je de strip er in één ferme ruk aftrekken tegen de groeirichting van de haartjes in. Als je te lang wacht of de strip er te langzaam aftrekt, kun je wondjes krijgen

Verzorging na het epileren

Na het epileren kun je je huid koelen (als je pijn hebt) en verzorgen met een vochtinbrengende crème. Gebruik geen middelen met alcohol want die kunnen de huid irriteren waardoor deze rood kan worden en er bultjes ontstaan.

Hoe snel groeit het weer aan?

Doordat je bij epileren, harsen en waxen de haartjes helemaal verwijdert, duurt het langer dan bij scheren totdat ze weer terug komen. Na elke behandeling blijft de huid een aantal weken glad; na 4 tot 6 weken is meestal weer een nieuwe behandeling nodig. Als de haartjes terug komen, hebben ze een zacht topje. Je krijgt dus niet, zoals bij scheren, stoppeltjes.

Door regelmatig de haren volledig uit te trekken, kan het haarzakje beschadigen. De nieuwe haar wordt daardoor dunner en minder zichtbaar. Het kan ook voorkomen dat de haar helemaal niet meer teruggroeit.

Mogelijke problemen

Soms kun je last krijgen van een ingegroeid haartje. Dat is een haar die niet recht naar boven groeit maar schuin door de huid. Er ontstaat een ontsteking waardoor de huid rondom het haartje rood, warm en pijnlijk wordt en er een soort puistje ontstaat. Een warm bad of warme kompressen op het puistje kunnen helpen. Als de ontsteking niet weggaat of het puistje een grote bult wordt, kun je het beste even langs de huisarts gaan.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.