Duizeligheid tijdens de zwangerschap
In de zwangerschap komt duizeligheid regelmatig voor. Dit is meestal niet ernstig en kan voor de baby geen kwaad, maar het kan wel erg vervelend zijn.
Bent u huisarts of praktijkmanger?
Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen?
In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.
Oorzaak
Voor duizeligheid in de zwangerschap bestaan verschillende mogelijke oorzaken.
Lage bloeddruk
De bloeddruk tijdens de zwangerschap is vooral in het tweede trimester lager dan je gewend bent. Vooral als je vóór je zwangerschap al een lage bloeddruk had, kun je dan last krijgen van duizeligheid. De duizeligheid kan ook ontstaan bij abrupte bewegingen, zoals ineens opstaan uit een stoel of omdraaien in bed, of bij veel transpireren.
Bloedarmoede
Een andere mogelijke oorzaak van duizeligheid is bloedarmoede door een laag ijzergehalte. Ook dit komt in de zwangerschap regelmatig voor.
Hyperventilatie
Als je hyperventileert, adem je snel en oppervlakkig. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je angstig bent of spanningen hebt.
Overige oorzaken
Ook een laag suikergehalte kan duizeligheid tot gevolg hebben. Vaak voel je je dan ook trillerig. Later in de zwangerschap kun je duizelig worden wanneer je op je rug ligt. Dit komt doordat een groot bloedvat in de buik wordt dichtgedrukt door de gegroeide en zwaardere baarmoeder. Hierdoor stroomt het bloed moeilijker terug naar het hart en het hoofd, met duizeligheid tot gevolg. Dit wordt ook wel het ‘vena cava-syndroom’ genoemd.
Verschijnselen
Duizeligheid heeft verschillende verschijnselen: licht in het hoofd zijn, het gevoel hebben flauw te vallen of draaierigheid. Soms is het moeilijk je evenwicht te bewaren of heb je een wankel gevoel in je benen. Duizeligheid kan onder meer gepaard gaan met moeheid, zweten, bleekheid en misselijkheid.
Zelfzorg
Je kunt zelf een aantal dingen doen om duizeligheid te laten verdwijnen of te voorkomen.
Duizeligheid laten verdwijnen
- Ga even rustig zitten als je voelt dat je duizelig wordt en drink iets. Wat druivensuiker of een dropje kunnen ook helpen. Als je suiker en/of zout eet, vullen de bloedvaten zich namelijk snel en zal de bloeddruk weer stijgen. Als je duizelig wordt tijdens liggen, kan het helpen op je linkerzij te gaan liggen. Binnen een paar minuten is het dan vaak over.
Duizeligheid voorkomen
- Zorg voor goede voeding tijdens de zwangerschap. Eet voldoende en geregeld. Drink daarnaast goed, vooral als het warm is. Als je een lage bloeddruk hebt, kan het helpen regelmatig wat dropjes of een kopje soep te nemen. Bij een lage bloedsuiker kun je wat druivensuiker, een glas limonade of een plak ontbijtkoek nemen. Het kan verstandig zijn standaard wat dropjes of druivensuiker bij je te hebben.
- Als je langer moet stilstaan, zoals in de rij voor de kassa, maak dan wat loopbewegingen zodat het bloed beter rondgepompt wordt.
- Als je zit, leg dan je benen omhoog. Het bloed stroomt dan makkelijker terug naar je hoofd. Je kunt ook het voeteinde van je bed verhogen.
- Als je langer moet liggen, zoals bij een echo of bezoek aan de verloskundige of tandarts, kun je een kussentje onder je rechterheup leggen en zorgen dat je benen wat hoger liggen.
- Sta rustig op uit een stoel of bed en vermijd abrupte bewegingen.
- In bed kun je het beste op je linkerzij te liggen, omdat dan de bloeddoorstroming het beste is. Leg voor een comfortabele en stabiele houding een kussen tussen je benen en onder de zijkant van je buik. Een kussen in je rug kan voorkomen dat je terugrolt in je slaap. Je kunt hier ook een voedingskussen voor gebruiken; veel zwangere vrouwen vinden dat prettig.
- Zorg voor voldoende frisse lucht, bijvoorbeeld door het raam open te zetten of een wandeling buiten te maken.
Naar de verloskundige of arts
Bespreek je klachten in ieder geval ook bij je volgende bezoek aan de verloskundige of gynaecoloog. Zij kunnen, indien nodig, onderzoek doen of geneesmiddelen voorschrijven.
Meer informatie
http://www.rivm.nl
Algemene informatie over zwangerschap
http://nhg.artsennet.nl
Informatie over bloedarmoede tijdens de zwangerschap