De functie van het gebit en het tandvlees
Het gebit speelt een belangrijke rol bij het eerste deel van het verwerkingsproces van voedsel. Door kauwen wordt het voedsel vermalen tot een zachte massa die gemakkelijk kan worden doorgeslikt en verteerd. De verschillende typen tanden en kiezen hebben elk een eigen functie bij het verwerken van voedsel. De snijtanden hebben een scherpe rand om stukjes te kunnen afbijten. De hoektanden zijn scherp en puntig om er taai voedsel mee uit elkaar te trekken. De voorkiezen en kiezen hebben een breed oppervlak om het voedsel te vermalen tot een makkelijk verteerbare massa. De kauwbeweging wordt tot stand gebracht door bewegingen van de onderkaak. Bij deze bewegingen is een groep spieren betrokken die aan de onderkaak vastzitten en die de kauwspieren worden genoemd.
Het tandvlees, waarin de tanden zijn verankerd, is stevig en veerkrachtig; het moet immers bestand zijn tegen de druk die ontstaat bij het kauwen van voedsel.
Dokter Appke voor uw gezondheidsvragen
Bij een langdurige keelpijn wel of niet naar de huisarts? Heeft u een bijsluiter waar u niet uitkomt? Dokter Appke is er voor u!
- Snel én deskundig antwoord op uw gezondheidsvraag
- Online beeldbellen met een huisarts
- Stuur een foto mee van uw klacht
- Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
- Ook 's avonds, in het weekend én op feestdagen bereikbaar
Meer informatie
http://nl.wikipedia.org/wiki/Tand. Nederlandse site met informatie over de tanden.
Gray, H. (2003), ‘2a.The Mouth’, in: Anatomy of the Human Body, [Online], Beschikbaar: www.bartleby.com/107/242.html. Engelstalige site met informatie over de structuur en ontwikkeling van de mond.
Ash, M. (1995), Mastication’, in: Wheeler’s Dental Anatomy, Physiology and Occlusion, ed. Reinhardt, R., 6th edition, W.B. Saunders Company, Philadelphia.
Ganong, W.F. (2001), ‘Digestion & absorption’, in: The Review of Medical Physiology, 20th edition, Lange Medical Publications, New York, London.
Ganong, W.F. (2001), ‘Regulation of gastrointestinal function’, in: The Review of Medical Physiology, 20th edition, Lange Medical Publications, New York, London.