De functie van de mondholte
De binnenkant van de mond (de mondholte) wordt aan de bovenkant begrensd door het gehemelte, aan de onderkant door de tong en aan weerszijden door de wangen. De mondholte is de plek waar de eerste fase van het voedselverwerkingsproces plaatsvindt. Het eten wordt door de tanden en kiezen in stukjes verdeeld en met behulp van de tong vermengd met speeksel, dat wordt uitgescheiden door de speekselklieren. De tong is bovendien het smaakorgaan. De tong, het gehemelte en de spieren achter in de mond helpen het gekauwde voedsel naar achteren te verplaatsen en het vervolgens door te slikken. Samen met de stembanden spelen de verschillende onderdelen van de mond ook een rol bij het praten. De mondholte is ook betrokken bij het ademhalen, aangezien de luchtwegen met zowel de mond als de neus in verbinding staan.
Bent u huisarts of praktijkmanger?
Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen?
In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.
Meer informatie
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mond_%28orgaan%29 Nederlandse site met informatie over de mond.
Gray, H. (2003), ‘2a.The Mouth’, in: Anatomy of the Human Body, [Online], Beschikbaar: www.bartleby.com/107/242.html Engelstalige site met informatie over de structuur en ontwikkeling van de mond.
Ganong, W.F. (2001), 'Digestion & absorption', in: The Review of Medical Physiology, 20th edition, Lange Medical Publications, New York, London.
Ganong, W.F. (2001), 'Smell & taste', in: The Review of Medical Physiology, 20th edition, Lange Medical Publications, New York, London.