Bloedonderzoek bij aandoeningen van de alvleesklier

De alvleesklier scheidt een aantal eiwitten (enzymen) af die in de darmen helpen bij de vertering van voedsel. Deze enzymen kunnen bij aandoeningen aan de alvleesklier in de bloedbaan terechtkomen, waardoor de bloedspiegel stijgt.
Het functioneren van de alvleesklier wordt doorgaans beoordeeld aan de hand van de hoeveelheid amylase en lipase in het bloed.
Amylase
Amylase is een enzym dat helpt bij de vertering van suikers. Het wordt niet alleen in de alvleesklier, maar ook in de speekselklieren geproduceerd.
Bij aandoeningen in deze organen, zoals ontstekingen of kanker, kan de amylasespiegel stijgen.

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

Lipase

Lipase is een enzym dat nodig is bij de vertering van vetten. Het voordeel van een lipasemeting is dat bijna alle lipase uit de alvleesklier komt. Daarom is een verhoogde lipasespiegel een betrouwbare maat voor schade aan de alvleesklier of een verstopping van de afvoergang van de alvleesklier.

Procedure

Bloed wordt afgenomen uit een ader aan de binnenkant van de arm, meestal in de plooi van de elleboog. Om de aders goed te kunnen zien, wordt eerst een stuwband strak aangebracht om de bovenarm. Er wordt geprikt met een holle naald, waarna verschillende buisjes kunnen worden aangebracht om bloed op te zuigen. Het aantal buisjes hangt af van het aantal en het soort onderzoeken dat gedaan moet worden. Normaal wordt 5 tot 10 cc bloed per buisje afgenomen. Bij kinderen worden kleine naaldjes gebruikt en wordt geprikt in de arm, op de hand of soms in de vinger. Vooraf kan de huid verdoofd worden met een speciale crème met een verdovend middel.
Na de bloedafname wordt een pleister geplakt op de prikplaats. De uitslag van het bloedonderzoek kan een aantal dagen op zich laten wachten en wordt door de behandelend arts besproken.

Meer informatie

http://www.uwbloedserieus.nl/aanvraagformulier.php?id=248
Informatie van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde

Banks, P.A. 1997, ‘Acute and chronic pancreatitis’, in Sleisenger & Fordtran’s Gastrointestinal and Liver Disease Pathophysiology, Diagnosis, Management, eds Feldman, M., Scharschmidt, B.F. and Sleisenger, M.H., 6th edn, W.B. Saunders, USA.

Yadav, D., Agarwal, N. and Pitchumoni, C.S. 2002, ’A critical evaluation of laboratory tests in acute pancreatitis’, The American Journal of Gastroenterology, vol. 97, no. 6, June, pp. 1309-1318, [Online], Available:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=12094843&dopt=Abstract.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.