Bloeding als gevolg van een maagzweer

Een maagzweer (ulcus) is een beschadiging van de binnenbekleding, het slijmvlies, van de maag of de twaalfvingerige darm . Een mogelijke, ernstige complicatie van een maagzweer is een bloeding. Vaak wordt eenvoudigweg gesproken van een maagbloeding. Zeker bij een grote bloeding is snel medisch ingrijpen noodzakelijk.

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

Oorzaken

Een bloeding kan optreden als een maagzweer diep in de wand van de maag of de twaalfvingerige darm doordringt en een bloedvat beschadigt.
Mensen die bloedverdunners slikken, zoals aspirine of acenocoumarol , hebben een verhoogd risico op een bloeding. Dit geldt ook voor mensen met bloedstollingsaandoeningen.

Verschijnselen

Bij grote bloedingen is er sprake van bloedbraken. De bloeddruk is dan vaak laag en de hartslag is versneld. Als de bloeding kleiner is, komt het bloed in de darmen terecht. Daar wordt het omgezet in een zwarte kleurstof, waardoor de ontlasting pikzwart is (melaena).
Daarnaast heeft de patiënt last van de klachten van een maagzweer, zoals pijn in de maagstreek, brandend maagzuur, opboeren en misselijkheid.

Diagnose

Op basis van de klachten en het lichamelijk onderzoek kan de diagnose worden overwogen. In het bloed kan het hemoglobinegehalte worden bepaald om de ernst van het bloedverlies vast te stellen. Als een bloedtransfusie nodig is, wordt de bloedgroep bepaald.
Met een kijkonderzoek (gastroscopie) kan een maagzweer worden vastgesteld. Ook kan meteen tijdens dit onderzoek een bloeding gestopt worden. Er kunnen stukjes weefsel (biopten) worden afgenomen voor microscopisch onderzoek. In het laboratorium wordt het weefsel onderzocht op de aanwezigheid van de Helicobacter-bacterie. Ook kunnen zo andere aandoeningen worden uitgesloten. Bloedbraken of bloed bij de ontlasting kan namelijk ook voorkomen bij aandoeningen van de slokdarm, zoals slokdarmspataders , bij een maagslijmvliesontsteking en bij maagkanker .

Behandeling

Iemand met een bloedende maagzweer moet allereerst worden gestabiliseerd. Meestal worden deze mensen op de intensive care opgenomen. Bij hevige bloedingen wordt via een infuus vocht toegediend en zo nodig wordt een bloedtransfusie gegeven. Bloedverdunners worden (tijdelijk) gestopt, en de patiënt mag tijdelijk niet eten of drinken.
Daarna moet het bloeden worden gestopt. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Met behulp van een endoscoop kan op de plek waar het bloed vandaan komt een injectie worden gegeven met een bloedstollend middel. De bloeding kan ook endoscopisch worden gestelpt met laserstraling, hoogfrequente elektrische stroom of hitte. Als deze behandelingen geen succes hebben, kan een operatie noodzakelijk zijn.
Als de bloeding gestopt is, is de behandeling gericht op de onderliggende oorzaak van de zweer.

Complicaties

Als iemand gedurende langere tijd kleine beetjes bloed verliest, kan uiteindelijk bloedarmoede ontstaan.
Door een massale bloeding kan iemand in shock raken. De bloeddruk daalt dan gevaarlijk, de hartslag stijgt en iemand is grauw en koud. Uiteindelijk raakt iemand buiten bewustzijn en kan overlijden. Een shock is een medische noodsituatie waarbij snel ingrijpen vereist is.

Meer informatie

Informatie van de Maag Lever Darm Stichting
www.mlds.nl/ziekten/56/maagzweer/

Jenkins, S.A. (1999), “Drug therapy for non-variceal upper gastrointestinal bleeding. Assessment of options”, Digestion, vol. 60, Suppl. 3, pp. 39-49.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10567788?dopt=Abstract (Engels)

Kovacs, T.O. & Jensen, D.M. (2002), Recent Advances in the Endoscopic Diagnosis and Therapy of Upper Gastrointestinal, Small Intestinal, and Colonic Bleeding, The Medical Clinics of North America, vol. 86, no. 6, pp. 1319-56.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12510456?dopt=Abstract (Engels)

Kumar, P.J. & Clark, M.L. (1999), Gastroenterology, in: Kumar, P. & Clark, M. (eds), Clinical Medicine, 4th edn, Harcourt Publishers Limited, Edinburgh, London.

Schoenberg, M.H. (2001), Surgical Therapy for Peptic Ulcer and Nonvariceal Bleeding, Langenbeck's Archives of Surgery / Deutsche Gesellschaft Fur Chirurgie, vol. 386, no. 2, pp. 98-103.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11374054?dopt=Abstract (Engels)

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.