ARDS

ARDS

Het acute respiratory distress syndrome (ARDS) is een aandoening waarbij de longen om verschillende redenen niet effectief werken. Dit heet ook wel een ‘shocklong’. Deze ernstige longaandoening ontstaat door een ernstige ziekte van de longen zelf of een andere ziekte.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Oorzaken

ARDS kan de volgende oorzaken hebben:

  • Bloedvergiftiging ofwel sepsis.
  • Ernstige verslikking ofwel aspiratie.
  • Longontsteking ofwel pneumonie.
  • Een ernstig ongeval.
  • Transfusie van veel bloedproducten.
  • Alvleesklierontsteking ofwel pancreatitis.
  • Vetemboliesyndroom.
  • Beademing.

ARDS ontstaat doordat de oorspronkelijke ziekte op nog onbekende manier een heftige ontstekingsreactie in de longen veroorzaakt. Door deze ontstekingsreactie komen vocht, eiwitten en ontstekingscellen vanuit de longbloedvaten in het longweefsel. Dit bemoeilijkt de overdracht van zuurstof vanuit de longen naar het bloed. Hierdoor ontstaat een tekort aan zuurstof in het bloed (hypoxemie).

Symptomen van ARDS

Mensen met het acute respiratory distress syndrome hebben last van kortademigheid en ernstige ademhalingsmoeilijkheden. De ademhaling gaat vaak snel en oppervlakkig. Ook hapt de patiënt met tussenpozen letterlijk naar lucht. De patiënt kan ook een piepende ademhaling hebben en opengesperde neusgaten.

Een slechte longfunctie leidt tot een daling van het zuurstofgehalte in het bloed. Hierdoor kunnen de lippen en nagels blauwachtig verkleuren.

Diagnose

De diagnose wordt bevestigd met onderzoeken als een röntgenfoto van de borst, een longfunctieonderzoek en een arteriële bloedgasanalyse. Deze onderzoeken laten de structurele veranderingen en het abnormale functioneren van de longen zien. Daarnaast kan een elektrocardiogram (ECG) nodig zijn om de hartfunctie te beoordelen.

Behandeling van ARDS

Een patiënt met ARDS moet met spoed in het ziekenhuis worden opgenomen. Daar wordt hij in observatie gehouden. Zijn hartslag, pols en bloeddruk worden gecontroleerd. Antibiotica zijn nodig om een eventuele infectie te behandelen. Bepaalde geneesmiddelen kunnen de hoeveelheid vocht in de longen verminderen. De patiënt moet extra zuurstof krijgen. Bij ernstige ademhalingsproblemen is kunstmatige beademing noodzakelijk.

Complicaties

Eventuele complicaties zijn afhankelijk van de onderliggende oorzaak. De ademhalingsproblemen kunnen fataal zijn als niet adequaat en snel wordt ingegrepen.

Meer informatie


(Engelstalige) informatie van het ARDS Support Center (USA).
www.ards.org/

Hinds, C.J. (1999), Intensive care medicine, in: Kumar, P. & Clark, M. (eds.), Clinical Medicine, 4th ed., Harcourt Publishers Limited, Edinburgh, London.

Matthay, M.A. (1995), Acute hypoxemic respiratory failure: Pulmonary oedema and ARDS, in: George, B.R., Light, R.W. and Matthay, M.A., Chest Medicine: Essentials of Pulmonary and Critical Care Medicine, 3rd ed., Williams & Wilkins, London.

Mortality, M.P. and Manning, H.L. (2001), Acute respiratory distress syndrome.
American Family Physician, vol. 65, no. 9, p. 1823.

Treachery, D.F. and Boon, N.A. (1999), Principles of critical care medicine, in: Haslett, C., Childers, E.R.E., Hunter, J.A.A. & Boon, N.A. (eds.), Davidson’s Principles and Practice of Medicine, 18th ed., Churchill Livingstone, London.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.