Appendiculair abces

De blindedarm (oftewel caecum) is het eerste gedeelte van de dikke darm. De appendix is het holle, wormvormige aanhangsel (appendix vermiformis) dat aan de blindedarm hangt. In de volksmond, maar ook in de medische wereld, wordt de appendix meestal blindedarm genoemd, al is dit dus niet helemaal correct.

De lengte en positie van de appendix in de buikholte verschilt per persoon. Die positie kan in de loop van de tijd ook veranderen. Voor zover bekend heeft de appendix geen duidelijke functie in het lichaam.

Een opeenhoping van pus (etter) in en om de blindedarm wordt een appendiculair abces genoemd. Abcessen kunnen overal in het lichaam voorkomen. Ze zijn meestal het gevolg van een bacteriële infectie. Het afweersysteem stuurt in zo´n geval witte bloedcellen op de vijandige bacteriën af, omsingelt ze en probeert ze uit te schakelen. Er kan een ophoping ontstaan van bacteriën en eigen bloedcellen. Zo ontstaat een met pus gevulde holte, een abces.

Dokter Appke voor uw gezondheidsvragen

Bij een langdurige keelpijn wel of niet naar de huisarts? Heeft u een bijsluiter waar u niet uitkomt? Dokter Appke is er voor u!

  • Snel én deskundig antwoord op uw gezondheidsvraag
  • Online beeldbellen met een huisarts
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • Ook 's avonds, in het weekend én op feestdagen bereikbaar

Download Dokter Appke

Oorzaak

Een plotselinge, ernstige ontsteking van de appendix wordt acute blindedarmontsteking of acute appendicitis genoemd. De appendix is dan opgezwollen en gevuld met pus. Als een ontstoken appendix niet op tijd wordt behandeld, kan deze openbarsten (perforatie). Hoe langer het duurt voordat een appendicitis wordt behandeld, hoe groter de kans op zo’n perforatie. Bij een perforatie kunnen de ontlasting en pus vol bacteriën de buik inlopen. Vanwege de darmlissen in de buik kan de pus (etter) zich in en om de appendix verzamelen. Er ontstaat dan een appendiculair abces.

Symptomen appendiculair abces

Mensen met een appendiculair abces hebben meestal pijn in de rechterkant van de onderbuik. Daarnaast kunnen zich symptomen voordoen als koorts, koude rillingen, misselijkheid, braken en gebrek aan eetlust. Het abces voelt vaak aan als een pijnlijke, harde bobbel in de onderbuik.

Diagnose

De klachten en het lichamelijk onderzoek wijzen direct in de richting van een acute blindedarmontsteking. Onderzoek van de buik is vaak erg pijnlijk. Met behulp van een echo van de buik kan een eventuele opeenhoping van pus in en om de appendix worden ontdekt. Uit bloedonderzoek blijkt dat het bloed een groot aantal witte bloedcellen bevat.

Behandeling appendiculair abces

Een patiënt met een appendiculair abces moet onmiddellijk in het ziekenhuis worden opgenomen. Er wordt een infuus ingebracht om het vochtgehalte van het lichaam op peil te houden. Via dit infuus kunnen ook antibiotica worden toegediend om de infectie te bestrijden. Daarnaast krijgt de patiënt pijnstillers om de klachten te verlichten.

Zodra de algehele toestand stabiel is, wordt de patiënt geopereerd. Bij deze operatie, appendectomie genoemd, wordt de ontstoken appendix verwijderd. Dat kan gebeuren tijdens een open operatie of door middel van een kijkoperatie met een laparoscoop. Nadat de ontstoken, geperforeerde appendix is verwijderd, wordt de buikholte grondig gespoeld. Zo wordt pus uit de buikholte verwijderd. Dit spoelen van de buik wordt een peritoneale lavage genoemd.

Bij mensen die erg ziek zijn en niet geopereerd kunnen worden, kan de pus worden afgevoerd via een slangetje dat onder echoscopische controle wordt ingebracht. Sommige chirurgen wachten liever met het verwijderen van de blindedarm tot 3 maanden nadat het abces met medicijnen is behandeld.

Complicaties

De infectie van de appendix kan zich door de buikholte verspreiden en een ontsteking van het buikvlies (peritoneum) veroorzaken. Dit wordt buikvliesontsteking (peritonitis) genoemd. Buikvliesontsteking kan leiden tot verkleving van de darmlissen en zelfs tot darmafsluiting.

In een enkel geval verspreidt de infectie zich vanuit het abces via het bloed naar andere delen van het lichaam. Dit wordt bloedvergiftiging of sepsis genoemd. Zonder behandeling kan sepsis dodelijk zijn.

Meer informatie

Informatie op Wikipedia over abcessen
http://nl.wikipedia.org/wiki/Abces

Informatie van Chirurg en Operatie over de behandeling van een blindedarmontsteking
http://www.chirurgenoperatie.nl/wp/algemene-chirurgie/blinde-darm-operatie

O’Connell, P.R. (2000), The Vermiform Appendix, in: Russell, R.C.G., Williams, N.S. and Bulstrode, C.J.K. (eds), Bailey and Love’s Short Practice of Surgery, 23rd edn, Arnold, London.

Sabiston, D.C. Jr. (1997), Appendicitis, in: Sabiston, D.C. Jr. (ed), Textbook of Surgery. The Biological Basis of Modern Surgical Practice, 15th edn, W.B. Saunders, Philadelphia.

Schrock, T.R. (1998), Appendicitis, in: Feldman, M., Scharschmidt, B.F. and Sleisenger, M.H. (eds), Sleisenger and Fordtran’s Gastrointestinal and Liver Disease Pathophysiology, Diagnosis, Management, 6th edn, W.B. Saunders, Philadelphia.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.