Let op! Deze gegevens zijn mogelijk niet meer actueel.

Antimicrobiële middelen

Antimicrobiële middelen zijn geneesmiddelen die worden gebruikt bij de behandeling van infecties die veroorzaakt zijn door micro-organismen als bacteriën, virussen en schimmels.

Er zijn drie groepen antimicrobiële middelen:

Van elke groep zijn er diverse middelen. Veelgebruikte antibiotica zijn penicilline, sulfonamiden, en aminoglycosiden. Bekende antivirale middelen zijn aciclovir en zidovudine. Antischimmelmiddelen zijn onder meer ketoconazol, miconazol en fluconazol.

Indicatie

Antimicrobiële middelen worden voorgeschreven om een infectie te bestrijden. In sommige gevallen worden deze middelen profylactisch gegeven oftewel om een infectie te voorkomen.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Werking antimicrobiële middelen

Een infectie ontstaat doordat een ziekteverwekker zich in het lichaam vermenigvuldigt. Antimicrobiële middelen remmen of stoppen deze vermeerdering.

Sommige antibiotica doen dat door de aanmaak van foliumzuur te remmen. Foliumzuur is namelijk nodig voor de vermeerdering van bacteriën. Andere soorten antibiotica vernietigen de celwand waardoor de bacteriën worden gedood.

Antivirale geneesmiddelen beëindigen de DNA-keten die noodzakelijk is voor virusvermeerdering. Antischimmelmiddelen blokkeren de DNA-synthese. Daardoor wordt de celdeling van de schimmel geremd.

Resultaten

Antimicrobiële middelen genezen de infectie, mits het juiste middel is voorgeschreven.

Gevolgen

De bijwerkingen van antibiotica zijn onder meer:

  • Misselijkheid.
  • Braken.
  • Hepatitis.
  • Overgevoeligheid voor het geneesmiddel (leidend tot een allergische reactie). 
  • Sensibilisatie (gevoelig worden) voor licht.

Meer informatie

Algemene informatie over antibiotica
nl.wikipedia.org/Antibioticum
www.thuisarts.nl/antibiotica

Bronnen

Rang, H.P., Dale, M.M. & Ritter, J.M. (1999), Basic principles of chemotherapy, in: Pharmacology, 4th Ed, Churchill, Livingstone, London.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.