Afwijkende ligging van de baarmoeder

Afwijkende ligging van de baarmoeder

De normale plek van de baarmoeder (uterus) is laag in het bekken achter het schaambeen. Aan de voorkant (de buikzijde) van het lichaam ligt de baarmoeder tegen de blaas aan. Aan de achterkant (de rugzijde) van het lichaam ligt de baarmoeder tegen de endeldarm rectum aan. De baarmoeder heeft enige bewegingsruimte, zodat zijn positie wat kan variëren als de blaas of het rectum zich vullen en uitzetten. Als de blaas en het rectum niet volledig zijn uitgezet, ligt de baarmoeder bij negentig procent van de vrouwen tegelijkertijd in anteversie en anteflexie. Anteversie wil zeggen dat de baarmoeder in zijn geheel iets naar voren (naar de buikzijde van het lichaam) is gekanteld.

Anteflexie wil zeggen dat het baarmoederlichaam ten opzichte van de baarmoederhals naar voren (naar de buikzijde van het lichaam) is gebogen. Er zit dus een kleine knik (of hoek) op de plaats waar het baarmoederlichaam overgaat in de baarmoedermond.

Bij tien procent van de vrouwen ligt de baarmoeder niet in anteflexie maar in retroflexie; de baarmoeder knikt dan niet naar voren maar naar achteren. Wanneer dit een spontane stand (dus niet gedwongen door bijvoorbeeld een verkleving) is, wordt dit beschouwd als een variatie van het normale en dus niet als een afwijking. Dit is ook afhankelijk van iemands afkomst. Zo is retroflexie bij Indonesische vrouwen juist de meest voorkomende stand van de baarmoeder.

Wanneer de baarmoeder in een andere positie ligt of een andere vorm heeft, spreekt men van een afwijkende ligging van de baarmoeder. De afwijkende posities die de baarmoeder kan innemen, zijn onder andere:

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

  • Retroversie: de baarmoeder is in zijn geheel naar achteren gekanteld in plaats van naar voren.
  • Retroflexie: het baarmoederlichaam maakt een knik naar achteren in plaats van naar voren bij de baarmoederhals. Wanneer dit een spontane flexie is, wordt dit niet als afwijkend beschouwd. Is de flexie gedwongen door bijvoorbeeld een verkleving, dan valt het wel onder de liggingsafwijkingen van de baarmoeder.
  • Inversie: de baarmoeder is binnenstebuiten gekeerd. Dit kan gebeuren als complicatie bij een bevalling.

Meer informatie


Informatie over retroversie (Engelstalig)
www.nlm.nih.gov/retroversion of the uterus

Informatie over de ligging van de baarmoeder (Engelstalig)
americanpregnancy.org/tippeduterus

Informatie over de stand van de baarmoeder bij vrouwen met een verschillende etnische afkomst
www.ntvg.nl/retroflexiouteri.pdf

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.