Salaamkrampen

Salaamkrampen zijn een vorm van gegeneraliseerde epilepsie en treden op bij baby’s vanaf ongeveer zes maanden. Andere benamingen zijn infantiele spasmen of salaamepilepsie.

Salaamkrampen kunnen ontstaan bij het syndroom van West. De krampen kunnen ook het gevolg zijn van:
• Een virusinfectie.
• Een verstoorde bloedtoevoer naar de hersenen.
• Een ontwikkelings- of stofwisselingsstoornis, bijvoorbeeld fenylketonurie.
• Een verhoogde bloedsuikerspiegel.

De aandoening kan van ouder op kind worden doorgegeven.

Dokter Appke voor uw gezondheidsvragen

Bij een langdurige keelpijn wel of niet naar de huisarts? Heeft u een bijsluiter waar u niet uitkomt? Dokter Appke is er voor u!

  • Snel én deskundig antwoord op uw gezondheidsvraag
  • Online beeldbellen met een huisarts
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • Ook 's avonds, in het weekend én op feestdagen bereikbaar

Download Dokter Appke

Symptomen salaamkrampen

Salaamkrampen zijn abrupte spiersamentrekkingen die in series optreden. De krampen zien eruit als korte, snelle bewegingen van hoofd, romp, armen of benen. Tijdens een aanval knikt de baby daardoor op een typische manier met het hoofdje.

Door de spiersamentrekkingen kunnen de armen en benen naar het lichaam toe worden getrokken of van het lichaam af worden gestrekt. Bij sommige kinderen treedt een mengvorm van deze symptomen op. Een kind dat staat of rechtop zit, kan tijdens een aanval voorover vallen.

De salaamkrampen kunnen in zogeheten clusters optreden (een paar achter elkaar binnen korte tijd). Zo’n serie kan enkele minuten duren en treedt meestal dagelijks op. Tussen de aanvallen door is het kind alert. Een aanval van salaamkrampen kan langer duren dan de meeste andere vormen van gegeneraliseerde epilepsie.

De geestelijke ontwikkeling van kinderen met salaamkrampen kan verstoord of vertraagd zijn. Dat geldt ook voor de ontwikkeling van de spiercontrole.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld aan de hand van de symptomen en een aantal andere onderzoeken. Een hersenfilmpje (EEG) is het belangrijkste onderzoek bij het stellen van de diagnose. Ook andere beeldvorming zoals een MRI-scan wordt vaak gebruikt. In sommige gevallen wordt er ook bloed- en urineonderzoek gedaan.

Behandeling salaamkrampen

In het algemeen kunnen bij epilepsie anti-epileptica worden voorgeschreven. Deze onderdrukken epileptische aanvallen, maar hebben zeer waarschijnlijk geen invloed op het beloop van de epilepsie. Anti-epileptica zijn effectief bij de meeste kinderen met salaamkrampen. Ook corticosteroïden kunnen de symptomen verlichten

Na één epileptische aanval worden meestal nog geen anti-epileptica gegeven, tenzij er sterke argumenten zijn om dit wel te doen. Hierbij speelt de kans op meer aanvallen en de risico’s daarvan een rol. De voor- en nadelen van behandeling met anti-epileptica moeten met de ouders van de patiënt worden besproken.

Ondanks behandeling lukt het niet altijd om de aanvallen onder controle te krijgen. Soms kunnen salaamkrampen overgaan in het syndroom van Lennox. Dit is een zeer zeldzame vorm van epilepsie die gekenmerkt wordt door verschillende aanvallen van bewustzijnsverlies. Het is moeizaam te behandelen.

Meer informatie

Informatie over epilepsie bij kinderen
www.kinderneurologie.eu

Informatie over epilepsie
www.epilepsievereniging.nl/
www.epilepsie.nl/

Lowenstein, D.H. (2001), Seizures and Epilepsy, in: Braunwald, E., Fauci, A.S., Kasper, D.L., Hauser, S.L., Longo, D.L. and Jameson, J.L. (eds), Harrison’s Principles of Internal Medicine, vol. 2, 15th ed, McGraw-Hill, New York.

Victor, M. and Ropper, A.H. (2001), Adams & Victor’s Principles of Neurology, 7th ed, McGraw Hill, London.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.