Knoop in de navelstreng

Knoop in de navelstreng

Tijdens de zwangerschap (met name in de eerste maanden) kan je baby vrij buitelen in je buik. Als daarbij een lus in de navelstreng ontstaat en je baby gaat daar met zijn hele lijfje doorheen, ontstaat er een knoop. Meestal zijn dit losse knopen waar geen druk op staat. Deze zijn dan ook ongevaarlijk. Maar wanneer de knoop tijdens de zwangerschap of bij de bevalling wordt aangetrokken, ontstaan complicaties. De vaten in de navelstreng worden dichtgedrukt waardoor je baby geen of onvoldoende zuurstof krijgt. Een knoop in de navelstreng komt bij ongeveer één op de driehonderd zwangerschappen voor.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Oorzaken

Er zijn verschillende risicofactoren die de kans op een knoop in de navelstreng vergroten:

  • lange navelstreng (normaal is de navelstreng ongeveer vijfitg centimeter lang)
  • meerlingzwangerschap (monoamniotische tweeling)
  • hogere leeftijd van de moeder
  • al meerdere kinderen hebben gehad

Verschijnselen

Als de knoop wordt aangetrokken, ontstaat zuurstoftekort bij je baby. Dit gebeurt bijna nooit tijdens de zwangerschap. Als dit toch het geval is, kun je minder leven voelen . Bij de zwangerschapscontrole is de hartslag van je baby te laag. Heel soms overlijdt de baby in je buik (intra-uteriene vruchtdood).
De kans op complicaties tijdens de bevalling is wat groter. Tijdens de uitdrijving van je baby kan de knoop strakgetrokken worden. De hartslag van je baby vertraagt. De uitdrijving kan minder snel verlopen dan verwacht doordat de strak getrokken navelstreng aan je baby trekt.

Diagnose

Een knoop in de navelstreng kan op verschillende manieren gediagnosticeerd worden tijdens de zwangerschap en de bevalling.

  • De knoop wordt gezien op een echo tijdens de zwangerschap. Alleen worden op een echo ook vaak ‘valse knopen’ gezien. De vaten in de navelstreng liggen plaatselijk in een kluwen, waardoor het lijkt alsof er een knoop zit. Deze ‘valse knopen’ zijn onschuldig. Bij twijfel wordt het echoscopisch onderzoek later herhaald.
  • De hartslag van je baby vertraagt. Dit is te horen met de doptone of zichtbaar op het CTG .
  • Er is sprake van een niet-vorderende uitdrijving .

Behandeling

Een knoop in de navelstreng hoeft meestal niet behandeld te worden, omdat de kans op complicaties klein is. Als de knoop leidt tot complicaties, wordt een keizersnede uitgevoerd.