Te weinig vruchtwater

Tijdens de zwangerschap ligt je baby veilig omgeven door vruchtwater en vliezen. Aan het eind van de zwangerschap heb je zo’n 1,5 liter vruchtwater. Als je minder vruchtwater hebt dan normaal, is er sprake van oligohydramion (te weinig vruchtwater).

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

Oorzaken

Aan het eind van de zwangerschap neemt de kans op te weinig vruchtwater toe. Met name als je langer zwanger bent dan veertig weken, wordt de kans op een tekort aan vruchtwater groter. Van de vrouwen die 41 weken zwanger zijn, is er bij ruim 10% een tekort aan vruchtwater. Elke week dat de zwangerschap langer duurt, wordt deze kans 25% hoger.

Als je al eerder in de zwangerschap een tekort aan vruchtwater hebt, kan dat verschillende oorzaken hebben. De twee meest voorkomende oorzaken zijn het vroegtijdig breken van je vliezen en het niet genoeg plassen door je baby. Er wordt ook regelmatig geen oorzaak gevonden. Er is dan sprake van een ideopathisch oligohydramion.

Verschijnselen

Meestal merk je er zelf niets van als je te weinig vruchtwater hebt. Als de hoeveelheid vruchtwater sterk is afgenomen, kun je last krijgen van buikpijn of voortijdige weeënactiviteit. Als het tekort aan vruchtwater wordt veroorzaakt door vroegtijdig gebroken vliezen, verlies je vaginaal wat vruchtwater.

Diagnose

Het tekort aan vruchtwater wordt meestal ontdekt tijdens een zwangerschapscontrole of een echo. Degene die je zwangerschap begeleidt, stelt dat je buik minder snel is gegroeid dan verwacht en/of dat je baby te duidelijk voelbaar is. Tijdens een echo wordt het tekort aan vruchtwater zichtbaar.
Als is vastgesteld dat je te weinig vruchtwater hebt, kan diagnostiek plaatsvinden naar de oorzaak. Met een uitgebreide echo worden je baarmoeder , placenta en je baby onderzocht op afwijkingen. Als het tekort aan vruchtwater laat in je zwangerschap ontstaat, is deze diagnostiek meestal niet nodig.

Behandeling

Als het tekort laat in de zwangerschap ontstaat, kan meestal worden afgewacht totdat de bevalling spontaan op gang komt. Je wordt dan wel vaker gecontroleerd door de verloskundige of gynaecoloog.
Als het tekort aan vruchtwater vroeg in de zwangerschap ontstaat, is de behandeling afhankelijk van de oorzaak die wordt gevonden.
Tijdens de bevalling wordt je baby extra goed bewaakt. Het tekort aan vruchtwater verhoogt namelijk de kans op compressie (dichtdrukking) van de navelstreng.

Prognose

Als al vroeg in de zwangerschap een tekort aan vruchtwater is ontstaan, is de prognose afhankelijk van de oorzaak. Bij vroegtijdig gebroken vliezen kan een miskraam optreden of wordt je kindje te vroeg geboren. De risico’s daarvan zijn afhankelijk van hoe lang je al zwanger was. Als je baby onvoldoende plast, kan dat veroorzaakt worden door een aanlegstoornis van de nieren of een blokkade in de urinewegen. Als beide nieren niet goed zijn aangelegd (zoals bij het zeldzame Syndroom van Potter) is de prognose slecht.

Een ernstig tekort aan vruchtwater (zeldzaam) kan leiden tot afwijkingen bij de baby. Doordat de baby strak in de vliezen zit, kan hij niet goed groeien. De baby blijft klein, kan misvormingen hebben (zoals een afgeplat gezichtje of klompvoetjes ) of wordt geboren met kleine longen (longhypoplasie). Soms wordt een deel van een ledemaat afgesnoerd.

 

Meer informatie

http://www.nvog.nl
Informatie van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.