Sporthart

Een sporthart is een gezond hart dat groter is dan normaal. Dat komt door (top)sport en jarenlang intensief trainen. Hierdoor wordt vooral de linkerhartkamer wijder. En de wand van deze hartkamer wordt dikker. Dit ontstaat door de lichamelijke inspanning tijdens de training. Deze vergroting van de hartspier is een gezonde aanpassing van het lichaam.

Een sporthart komt zowel voor bij krachtsport als duursport. Ook fanatieke recreatieve sporters krijgen ermee te maken. Wie veel traint, krijgt bijvoorbeeld meer spiermassa in de benen. Een sporthart is daarmee te vergelijken. De toegenomen longcapaciteit van een getrainde sporter is ook een voorbeeld.

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

Symptomen

Een sporthart is een getraind hart. Per hartslag kan het meer bloed rondpompen dan een ongetraind hart. Het geeft geen klachten, zoals ritmestoornissen. Wel wordt de hartfrequentie in rust lager.

Normaal klopt het hart in rust tussen de zestig en honderd keer per minuut. Bij een getrainde sporter is een hartslag tussen de veertig en zestig per minuut heel gewoon. Deze verandering in hartslag is al waar te nemen na een maand of drie duurtraining.

Na langere tijd van intensieve training wordt de hartspier dikker. Dit is het duidelijkst te zien aan de linkerhartkamer. Die pompt het bloed via de grote lichaamsslagader (aorta) het lichaam in. De wand van de linkerhartkamer wordt vooral dikker bij (anaerobe) krachtsporten, zoals gewichtheffen. Bij (aerobe) duursporten, zoals hardlopen, neemt ook de inhoud toe.

De vergroting van de linkerhartkamer is te zien op een elektrocardiogram (ECG). Of op een hartecho of röntgenfoto van de borstkas.

Risico’s

Een sporthart kan geen kwaad. De vorm en de functie van dit hart zijn volkomen normaal. Een sporthart is alleen beter getraind en daardoor groter en sterker. Het vergroot de kans niet om tijdens of na het sporten een hartstilstand te krijgen. Integendeel: sporten is gezond voor hart en bloedvaten. Actieve sporters leven gemiddeld langer en lopen minder risico op een plotse dood tijdens zware inspanning.

Aftrainen

Medisch gezien vormt een sporthart geen reden om af te trainen. Spieren en lichaamsfuncties die niet meer actief worden getraind, keren vanzelf terug tot hun normale proporties. Er zijn gevallen beschreven van topsporters met extreem grote harten. Na enkele jaren waren deze weer tot redelijk normale grootte teruggekeerd. Toch bleef het hart bij deze mensen wel wat groter dan bij niet-sporters.

Aftrainen heeft wel een andere functie. Intensieve sportbeoefening is vaak onderdeel van een leefstijl die grotendeels op sporten is ingesteld. Inclusief een voedingsgewoonte met een forse inname van calorieën. Acuut stoppen met sporten zonder de andere leefgewoonten aan te passen, is niet verstandig. Dat kan bijvoorbeeld gemakkelijk tot overgewicht leiden.

Van een actief sportleven naar een minder actief bestaan. Een geleidelijke overgang is meestal eenvoudiger. Dat kan in enkele weken tot maanden verlopen. Zo kunnen lichaam en geest wennen aan een leven met minder sport.

Meer informatie

Algemene informatie over sporten en gezondheid
www.sportzorg.nl/

Informatie over het voorkomen van blessures
www.voorkomblessures.nl/

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.