Zwangerschap werk en werkloosheid

Zwangerschap, werk en werkloosheid

Zwangere vrouwen kunnen vlak voor en na de bevalling niet werken. Een zwangere vrouw met een vast contract krijgt verlof. Dit verlof wordt meestal zwangerschapsverlof genoemd , maar bestaat officieel uit 4 tot 6 weken zwangerschapsverlof en ten minste 10 weken bevallingsverlof. Maar hoe zit dat als je zwanger bent en een tijdelijk contract hebt of zelfstandige bent? En wat moet je doen als je werkloos bent en zwanger wordt?

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Zwangerschap als je een vast of tijdelijk contract hebt

Als je zwanger bent en in loondienst werkt, heb je recht op ten minste 16 weken zwangerschapsverlof. Je mag zelf kiezen of je 4, 5 of 6 weken voordat je bent uitgerekend stopt met werken. Nadat je baby geboren is, heb je nog minstens 10 weken zwangerschapsverlof. Dat geldt ook als je baby te laat geboren wordt.
Sommige vrouwen kunnen door omstandigheden tijdens de zwangerschap al (gedeeltelijk) niet meer werken. Dan gaat het verlof in ieder geval zes weken voor de bevalling in. 

Hoe lang het zwangerschapsverlof precies duurt, is dus afhankelijk van wanneer je het verlof laat ingaan en wanneer je baby geboren wordt. Als je 6 weken voor de uitgerekende datum stopt met werken en je baby 2 weken na de uitgerekende datum geboren wordt, heb je in totaal 18 weken verlof.

Tijdens het zwangerschapsverlof krijg je je volledige loon doorbetaald. Dit kost je werkgever overigens niets, want hij wordt hiervoor gecompenseerd.

Zwangerschap als je zelfstandige bent

Als je zwanger bent en een eigen bedrijfje met of zonder personeel hebt, kom je in aanmerking voor een ZEZ-uitkering. ZEZ staat voor Zelfstandig en Zwanger-regeling. Je krijgt dan gedurende 16 weken een uitkering. De regels zijn verder hetzelfde als bij het zwangerschapsverlof.

De hoogte van de uitkering is afhankelijk van het aantal uren dat je in het vorige kalenderjaar hebt gewerkt. Als je ten minste 1225 uur hebt gewerkt, krijg je de maximale uitkering. Deze is zo hoog als het minimumloon. Heb je minder gewerkt, dan krijg je ook minder uitkering.

Ook als je zwanger bent en zelfstandig beroepsbeoefenaar bent of meewerkt in het bedrijf van je partner, kom je in aanmerking voor de ZEZ-uitkering. Deze uitkering moet je bij het UWV aanvragen.

Zwangerschap als je werkloos bent

Ook als je werkloos bent of wordt, kun je recht hebben op zwangerschapsverlof. Het hangt van de situatie af waar je recht op hebt.

  • Als je contract afloopt terwijl je zwanger bent, kun je bij het UWV een zwangerschapsuitkering aanvragen. Deze uitkering krijg je gedurende 16 weken.
  • Ook als je zelf ontslag neemt, heb je meestal recht op deze uitkering. In dit geval geldt wel de voorwaarde dat je binnen 10 weken na het ontslag bent uitgerekend of bevalt.
  • Als je al een tijdje werkloos bent en een uitkering krijgt (WW, ziektewetuitkering of arbeidsongeschiktheidsuitkering), dan krijg je tijdelijk een zwangerschapsuitkering in plaats van je normale uitkering.

Meer informatie

Informatie van de Rijksoverheid 
http://www.rijksoverheid.nl/ 

Informatie van het UWV 
http://www.uwv.nl/

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.