Zwangerschap en drugs

Zwangerschap en drugs

Tijdens je zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Ook de (ver)werking van drugs verandert waardoor het effect van drugs heel anders kan zijn dan je gewend was. Drugs kunnen je zwangerschap en bevalling beïnvloeden. Via de placenta (moederkoek) kunnen ze ook bij je baby terechtkomen. Dit kan schadelijke gevolgen hebben. Dit geldt niet alleen voor harddrugs maar ook voor veel soorten softdrugs. Overigens zijn ook alcohol tijdens de zwangerschap en roken tijdens de zwangerschap schadelijk.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Gebruiken of niet?

Het beste is om geen drugs te gebruiken als je zwanger wilt worden, zwanger bent of borstvoeding geeft. Als je een keer toch drugs gebruikt hebt, zeg het dan tegen degene die je zwangerschap begeleidt zodat er rekening kan worden gehouden met mogelijke complicaties. Als je verslaafd bent aan drugs, voorkom dan dat je zwanger wordt door goede anticonceptie te gebruiken. Als je verslaafd bent aan drugs en zwanger bent, maak dan meteen een afspraak met je huisarts. Je kunt ook de drugsinfolijn bellen (0900-1995, kosten: 10 cent per minuut) of contact opnemen met een afkickkliniek. Samen kunnen jullie bekijken wat de beste oplossing is. Sommige vrouwen kiezen ervoor de zwangerschap af te breken (abortus), anderen laten de zwangerschap in stand en overleggen met de arts of deskundige hoe je de gevolgen voor je zwangerschjap, bevalling en baby zo veel mogelijk kunt beperken. Stop nooit op eigen houtje in één keer met de drugs want ook de afkickverschijnselen kunnen schadelijk zijn voor jezelf en je baby!

Meer informatie

http://www.jellinek.nl 
Informatie van de Jellinekkliniek 

www.drugsinfo.nl 
Informatie van het Trimbos Instituut (instituut dat zich inzet voor het verbeteren van de geestelijke gezondheidszorg door het delen van kennis. • 

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.