Zwangerschap en arbeidsomstandigheden

Zwangerschap en arbeidsomstandigheden

Als je zwanger bent, werk je in principe door totdat je zwangerschapsverlof begint. Het is belangrijk dat jij en je ongeboren baby veilig zijn op je werk. Overleg daarom met de bedrijfsarts als je zwanger wilt worden. Hij weet welke risico’s het werk met zich meebrengt voor (aanstaande) zwangere vrouwen en welke aanpassingen er mogelijk zijn. Als je zwanger bent, kun je ook om het document risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E) vragen. Elke werkgever is verplicht dit op te stellen. In het document staan alle mogelijke risico’s binnen het bedrijf vermeld, inclusief de risico’s voor vrouwen die zwanger willen worden of zijn of die borstvoeding geven. Ben je zwanger en kom je er binnen je bedrijf niet uit, dan kun je ook overleggen met je verloskundige, huisarts of gynaecoloog. De werkgever moet zwangere werknemers gelegenheid geven om zwangerschapsonderzoeken te ondergaan.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Aanpassing werktijden tijdens de zwangerschap en daarna

Tijdens de zwangerschap zijn regelmatige werktijden het best. Als zwangere werknemer heb je tot zes maanden na de bevalling, recht op:

  • Regelmatige arbeids - en rusttijden.
  • Maximaal 10 uur arbeid per dienst.
  • Extra pauzes (een achtste van de arbeidstijd).
  • Een geschikte, afsluitbare ruimte om te rusten (met bed of rustbank) of te kolven.
  • Geen overwerk of nachtdiensten.

Aanpassing werkplek tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent en tijdens je werk in contact komt met chemische stoffen, straling en ziekte(verwekkers), kan het nodig zijn je werkplek aan te passen. Je werkgever is verplicht je tegen deze schadelijke invloeden te beschermen. Afhankelijk van het risico zijn er de volgende oplossingen:

  • Je krijgt extra bescherming.
  • Je gaat vervangend werk doen.
  • Je wordt vrijgesteld van je werk.

Bij contact met chemische stoffen

Er zijn chemische stoffen die (in bepaalde hoeveelheden) tijdens de zwangerschap schadelijk kunnen zijn voor de ontwikkeling van je baby. Voorbeelden zijn oplosmiddelen, bepaalde medicijnen, bestrijdingsmiddelen en zware metalen. 
Houd er rekening mee dat deze stoffen ook schade kunnen toebrengen als je probeert zwanger te worden en tijdens de periode dat je borstvoeding geeft.
Op de website van de Rijksoverheid staat bij het ministerie van SZW een lijst met alle stoffen die schadelijk zijn tijdens de zwangerschap.

Bij contact met straling

Straling uit mobiele telefoons, computers en televisies is niet schadelijk als je zwanger bent. Als je bijvoorbeeld op de röntgenafdeling in het ziekenhuis werkt of in een kerncentrale, kan de straling wel schadelijk zijn voor je baby. De bedrijfsarts of de stralingsdeskundige van je bedrijf kan hier meer over vertellen.

Bij contact met ziekte(verwekkers)

Je kunt ook in contact komen met ziekteverwekkers die een infectie kunnen veroorzaken. Dit kan schadelijk zijn voor je ongeboren baby. Deze ziektekiemen zijn vooral gevaarlijk als je er nog nooit mee besmet bent geweest. Denk aan het rode hond virus of het parvo-virus (vijfde ziekte). 
Als je met kleine kinderen werkt kun je overleggen met je verloskundige om je te laten testen op antistoffen. Verder is een goede (hand) hygiëne zeker in de zwangerschap erg belangrijk.

Overige risicovolle omstandigheden

Blootstaan aan lawaai met een sterkte van 80 decibel of meer kan schadelijk zijn. Het kan je bloeddruk verhogen en leiden tot vermoeidheid, waardoor er minder energie over is voor je baby. Lawaai tijdens de zwangerschap kan ook het gehoor van je baby beschadigen.

Als je zwangere lichaam continu trilt, is dat ook niet goed voor de baby (bijvoorbeeld rijden over hobbelig terrein of door het werken met bepaalde machines). Probeer dit te voorkomen. Verder krijgen vrouwen tijdens de zwangerschap sneller last van hun rug.

Overdruk (duiken, caissonarbeid) en extreme koude en hitte zijn ook schadelijk.

Aanpassen werkzaamheden tijdens de zwangerschap

Zwaar lichamelijk werk of veel stress tijdens je werk, kunnen je zwangerschap en je ongeboren baby schaden.

Als je zwanger bent en zwaar lichamelijk werk doet. Sjouwen, zwaar tillen, telkens bukken, continu staan en traplopen zijn te belastend tijdens de zwangerschap. Zeker in de laatste 3 maanden van de zwangerschap moet je geen zwaar lichamelijk werk meer verrichten.

Als je zwanger bent en veel stress hebt tijdens je werk. De meeste werkzaamheden gaan gepaard met enige stress. Dit is meestal niet erg. Maar als je zwanger bent en zoveel stress hebt dat je er lichamelijke klachten van krijgt, kan het wel nadelige gevolgen hebben in de zwangerschap. Het maakt daarbij niet uit wat de oorzaak van de stress is (bijvoorbeeld te veel werk, tijdsdruk,

Meer informatie

Folder: Kinderen krijgen? Denk na over risico’s op uw werk van onder andere het ministerie van SZW, het RIVM en het teratologiecentrum 
www.rivm.nl/zwangerschapsscreening 

Informatie van het RIVM (Rijksdienst voor Milieu en Volksgezondheid) over werken met schadelijke stoffen tijdens de zwangerschap 
http://www.rivm.nl/Onderwerpen/Z/Zwangerschap_en_werk

Informatie van de Rijksoverheid over werken tijdens de zwangerschap 
www.rijksoverheid.nl


Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.