Zink

Zink

Zink is een in water oplosbaar mineraal. Het is onder andere belangrijk voor je huid, haar, hersenen en voor de aanmaak van eiwitten. Als je gevarieerd eet, krijg je er makkelijk genoeg van binnen.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Functie zink

Zink is een onderdeel van verschillende enzymen. Enzymen zijn eiwitten die een belangrijke rol spelen in je stofwisseling. Zink heeft verschillende functies:

  • Het helpt bij de aanmaak van eiwitten, zodat weefsels kunnen groeien, ontwikkelen of herstellen.
  • Het is belangrijk voor botten, huid, haar en de hersenen.
  • Het speelt een rol bij het afweersysteem.
  • Het is voor kinderen onmisbaar voor een normale groei.

Dagelijkse hoeveelheid zink

Als je een gevarieerde en evenwichtige voeding gebruikt, krijg je de aanbevolen hoeveelheid zink moeiteloos binnen.

   1-3 jaar   4-6 jaar   7-9 jaar   10-13 jaar   14-15 jaar  16-18 jaar   19 jaar en ouder   Zwanger   Borstvoedend 
 Man   5 6 7-10 10 11 10     
 Vrouw   4 5 6 7-10 10 9 9

 Maand 1 t/m 3: 12 

 Maand 4 t/m 9: 15 
 

  Maand 1 t/m 3: 20 

Na 3e maand: 16
 
 Maximaal  veilige dosis 
 Voor kinderen van 1 tot 3 jaar 7 mg
 Voor volwassenen 25 mg

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink (in mg) (bron: Nordic Nutrition Recommendations 2012)

Zink in voedingsmiddelen

Zink zit in de meeste plantaardige en dierlijke cellen en dus in de meeste levensmiddelen.

Vlees, kip, vis, volkorenproducten, peulvruchten en bladgroenten zijn goede bronnen van zink. Vergelijkbare producten kunnen zeer verschillende zinkgehalten hebben. Dit is afhankelijk van factoren als bodemgesteldheid, verwerkingsproces en bereidingswijze.

Bepaalde combinaties van voedingsstoffen kunnen invloed hebben op de hoeveelheid zink die het lichaam opneemt uit voedsel. Fytaten in graanproducten remmen bijvoorbeeld de zinkopname, terwijl calcium en fosfor de opname van zink juist bevorderen.

 Product   Hoeveelheid   Zink (in mg) 
 Aardappel, zonder schil, gekookt 
 1 kleine, 50 gram 
 0,2
 Boerenkool, gekookt
 1 opscheplepel, 85 gram 
 0,2
 Halfvolle melk
 1 beker, 250 ml
 1
 Kaas (48+)
 Voor 1 snee, 20 gram
 0,7
 Kipfilet
 1 stukje, 100 gram, rauw gewogen 
 0,7
 Mosselen, gekookt
 30 stuks, 100 gram
 2,2
 Noten, gemengd
 1 handje, 25 gram
 0,9
 Rijst, wit, gekookt
 1 opscheplepel, 55 gram
 0,4
 Rijst, zilvervlies, gekookt
 1 opscheplepel, 60 gram
 0,5
 Vis, gemiddeld
 1 stukje, 100 gram, rauw gewogen
 0,3
 Vlees, gemiddeld
 1 stukje, 100 gram, rauw gewogen
 3
 Volkoren brood
 1 snee, 35 gram
 0,5
Bron: Nevo-online, RIVM, juni 2016

Te weinig of te veel zink

In Nederland komt het waarschijnlijk niet voor dat een volwassene door te weinig zink in de voeding een tekort aan zink krijgt. Er zijn wel andere oorzaken mogelijk.

Zinkvergiftiging komt veel minder vaak voor dan een zinktekort. Meer dan 25 milligram zink per dag binnenkrijgen, is te veel. Dat komt eigenlijk alleen voor als je zinksupplementen inneemt. Zinkvergiftiging leidt tot verschillende klachten, zoals braken, buikkrampen, sufheid en bloedarmoede. 

Meer informatie

Informatie van het Voedingscentrum 
www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/zink.aspx 

Informatie over zink 
www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/zink/ 

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.