Ziekte van Bowen

Ziekte van Bowen

De huid bestaat uit twee lagen: de opperhuid en daaronder de lederhuid. De ziekte van Bowen is een voorstadium van huidkanker van de buitenste huidlaag, de opperhuid, waarbij de lederhuid nog niet is aangetast.

Een andere naam voor de ziekte is plaveiselcelcarcinoom van de huid. Het komt vooral voor bij vrouwen boven de 70 jaar.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Symptomen van de ziekte van Bowen

De meest voorkomende symptomen van de ziekte van Bowen zijn plaatselijk hevige jeuk en een rode, schrijnende, soms bloedende plek op de huid.

De ziekte begint met een hardnekkige roodbruine schilferige plek op de huid. De plek is scherp begrensd, heeft een ronde of onregelmatige vorm, en doet denken aan psoriasis of eczeem. Soms zitten er wat verdikkingen of wratachtige woekeringen in. Wanneer de ziekte van Bowen ontstaat in de liesstreek bij vrouwen, kan de huid witte vlekken vertonen in plaats van rode.

De ziekte van Bowen kan op elk lichaamsdeel ontstaan, maar ontstaat vaker op de buitenkant van de hand en op andere plaatsen die veel in de zon komen, zoals gezicht, nek, armen en benen. Wanneer geen behandeling plaatsvindt, kan de ziekte van Bowen overgaan in een kwaadaardige vorm van huidkanker: het plaveiselcelcarcinoom.

Diagnose

Meestal stelt de dermatoloog de diagnose van de ziekte van Bowen. De diagnose kan worden bevestigd door een patholoog. Deze doet microscopisch onderzoek op een stukje huidweefsel (biopsie).

Behandeling van de ziekte van Bowen

De ziekte van Bowen kan op verschillende manieren worden behandeld. Welke behandeling wordt gekozen is onder andere afhankelijk van het type, de omvang en de plaats van de huidafwijking. Er zijn vijf mogelijkheden:

  • Cryotherapie: bevriezing met vloeibare stikstof.
  • Curettage: het wegschrappen van de oppervlakkige huidlaag met het aangetaste weefsel.
  • Fotodynamische therapie: behandeling met behulp van een speciale crème en licht.
  • Plaatselijke chemotherapie met fluorouacilcrème.
  • Bestraling.

Wanneer er twijfel over bestaat of de ziekte van Bowen al is overgegaan in een begin van huidkanker kan de huidafwijking het beste met een operatie worden verwijderd.

De behandeling kan bijna altijd in dagbehandeling worden gedaan, in een gespecialiseerd dermatologisch centrum of in een ziekenhuis. De behandeling is over het algemeen niet of nauwelijks pijnlijk. Zo nodig kan de plek plaatselijk worden verdoofd.

Risico van uitzaaiing

De ziekte van Bowen is een voorstadium van huidkanker, waarbij de diepere huidlagen nog niet zijn aangetast. Dat betekent dat de kans ook erg klein is dat de ziekte al is uitgezaaid. Meestal breidt de huidafwijking zich uit langs het huidoppervlak.

Wanneer de ziekte van Bowen echter niet behandeld wordt, bestaat de kans dat de aandoening zich ontwikkelt tot huidkanker: het plaveiselcelcarcinoom. Deze vorm van huidkanker kan zich verspreiden via het lymfestelsel. Daarvandaan kan de ziekte zich uitbreiden naar de longen en andere organen, zoals de botten en de lever. Daarom is het erg belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met de behandeling van de ziekte van Bowen.

Vooruitzichten van de ziekte van Bowen

De ziekte van Bowen is goed te genezen door de huidafwijking plaatselijk te behandelen. Wel is het belangrijk dat de patiënt daarna regelmatig de huid laat controleren, omdat de aandoening soms op andere plekken kan terugkomen.

Wanneer de ziekte is overgegaan in huidkanker (plaveiselcelcarcinoom) zijn er nog steeds goede behandelmogelijkheden. Pas wanneer een plaveiselcelcarcinoom is uitgezaaid naar de lymfeklieren of naar andere delen van het lichaam, zijn de vooruitzichten minder gunstig. Dit is erg zeldzaam.

Preventie

De ziekte van Bowen komt vaker voor bij mensen die veel in de zon komen. Voor mensen die buiten werken is het daarom erg belangrijk dat zij hun huid zoveel mogelijk tegen de zon beschermen. Bijvoorbeeld door kleding met lange mouwen te dragen en een hoed of een pet. Voor de onbedekte delen van de huid bestaan er goede beschermende zonnebrandlotions.

Meer informatie

Informatie van huidartsen over de ziekte van Bowen
www.huidinfo.nl/bowen.html
www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/btxt/Bowen.

Informatie over de ziekte van Bowen
wikipedia.org/wiki/Morbus_Bowen

Cox, N.H., Eedy, D.J., Morton, C.A. Guidelines for management of Bowen's disease: 2006 update. Br J Dermatol. 2007 Jan;156(1):11-21.

Leibovitch, I., Huilgol, S., Selva, D. et al. Cutaneous squamous cell carcinoma in situ (Bowen’s disease): treatment with Mohs’ micrographic surgery. J Am Acad Dermatol 2005;52:997-1002.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.