Ziekte van Bechterew

Ziekte van Bechterew

De ziekte van Bechterew (ofwel spondylitis ankylopoetica) is een ontstekingsziekte die vooral de gewrichten van de wervelkolom aantast. Het betreft een ontsteking en een verstijving van een of meer wervels van de wervelkolom.

De ziekte kan ook overslaan naar andere gewrichten in het lichaam. Zoals het heupgewricht, gewrichten van de botten van het bekken en gewrichten van de ledematen, vooral van de knieën, polsen en schouders.

Deze aandoening komt wat vaker voor bij mannen tussen de 15 en 35 jaar.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Oorzaak

De oorzaak van de ziekte van Bechterew is niet bekend, maar hangt vermoedelijk samen met de genen (erfelijkheid). De ziekte komt vooral voor bij mensen van dezelfde familie.

Symptomen

De ziekte van Bechterew is een reumatische aandoening, waarbij de gewrichten ontstoken raken. Wanneer de ontsteking wegtrekt, worden de pezen en ligamenten geleidelijk vervangen door botweefsel. Bij ernstige gevallen kunnen de aangetaste gewrichten met elkaar vergroeien, waardoor de gewrichten minder beweeglijk worden.

Daarnaast is de ziekte van Bechterew een progressieve ziekte. Dit betekent dat de klachten in de loop van de tijd erger worden. De eerste symptomen van de aandoening zijn lichte stijfheid en lichte rugpijn, vooral laag in de rug.

De pijn is het sterkst na een lange rustperiode en wordt ‘s ochtends het meest gevoeld. De pijn en verstijving worden meestal minder door activiteit en lichaamsbeweging gedurende de dag. De pijn breidt zich soms uit naar het bovenste deel van de rug en de nek. Ook kan de pijn naar beneden uitstralen naar de billen, de heupen of de gewrichten van de benen.

Als de aandoening niet wordt behandeld, kan deze zich verder ontwikkelen. Daardoor wordt de rug duidelijk minder beweeglijk. Ook de gewrichten van de borstkas kunnen zijn aangetast. Maar ondanks dat de borst vaak minder goed kan uitzetten, kan iemand meestal toch zonder problemen ademhalen Verder kunnen de aangetaste gewrichten van de heupen en schouders pijnlijk en gezwollen zijn. In een later stadium kunnen ook de ogen, hart en andere organen ontstoken raken.

Diagnose

De diagnose ziekte van Bechterew is gebaseerd op de klachten en een lichamelijk onderzoek en wordt bevestigd door röntgenfoto’s.

Behandeling

De ziekte van Bechterew is niet te genezen. De behandeling is meestal gericht op het afremmen van de ziekte en om de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk te houden.

Mensen met de ziekte van Bechterew moeten langdurig oefeningen doen om de gewrichten soepel te houden. Het is belangrijk om al vroeg met de behandeling te beginnen. De pijn en stijfheid kunnen met pijnstillers worden bestreden.

Om mobiel te worden of te blijven, worden vaak fysiotherapie en/of oefentherapie, strekoefeningen en zwemmen aangeraden. Een ergotherapeut kan hulpmiddelen in het dagelijks leven adviseren om de klachten te verminderen.

Soms is een operatie nodig om de gewrichten weer mobiel te krijgen. Dan gaat het om gevallen waarin de gewrichten sterk beschadigd of misvormd zijn.

Meer informatie


Informatie over de ziekte van Bechterew
www.reumafonds.nl/ziekte-van-bechterew
nl.wikipedia.org/Ziekte_van_Bechterew
www.levenmetreuma.nl/ziekte-van-bechterew

Informatie over bewegen met de ziekte van Bechterew
www.sportzorg.nl/sportblessures/bechterew/

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.