Yoga

Yoga

Wat is yoga?

Yoga is een oosterse filosofie waarin beheersing van de geest en het lichaam centraal staat. Door verschillende lichaamshoudingen, ademhalingstechnieken en meditatie creëren mensen meer innerlijke balans. 

In de ruimste zin van het woord betekent yoga ‘vereniging’ of ‘juk’. Dat wil onder andere zeggen: evenwicht tussen alles. Tussen bijvoorbeeld lichaam en geest, tussen spanning en ontspanning, en tussen de binnen- en de buitenwereld. 

Er bestaan meerdere soorten yoga. Hatha yoga is de soort yoga die het meest wordt beoefend in de westerse wereld

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Innerlijke bevrijding

De yogatraditie is ongeveer 5.000 jaar oud en heeft haar wortels in India. Het is van oorsprong verwant aan het Hindoeïsme en is van daaruit in de eerste plaats gericht op spiritualiteit. Het doel van yoga is innerlijke bevrijding, ofwel verlichting. Door middel van lichaamshoudingen, ademhalingstechnieken en meditatie kun je deze staat bereiken. 

Veel mensen in het westen doen yoga voor hun plezier, hun gezondheid, om de stress van het dagelijkse leven aan te kunnen of om lekker in hun vel te zitten. Na minimaal 5 minuten mediteren zouden de hersenen zogenaamde ‘alfagolven’ produceren. Daarvan wordt je helder en ontspannen.

Vaak beoefenen mensen yoga om meer redenen dan alleen maar om soepel en ontspannen te worden.

In balans

Een leven in balans leiden, lijkt tegenwoordig een moeilijke opgave. Veel mensen nemen overal de tijd voor, behalve voor een moment om echt in contact te zijn met zichzelf. Een moment waarop de aandacht naar binnen gericht is in plaats van naar buiten. 

Volgens de yogafilosofie is het lichaam een op zichzelf staand energiecentrum, maar zijn veel mensen zich daarvan niet bewust. Zij zoeken het energiecentrum veelal buiten zichzelf en blokkeren met spanningen en verwachtingen de eigen energiestroom. 

Yoga helpt mensen om van de alledaagse verwarring terug naar de kern te komen. Je hoeft bij yoga dan ook niets te leren, maar juist alleen bepaalde dingen af te leren. Yoga is toegankelijk voor jong en oud, dik en dun en stijf en soepel. Dit komt doordat de houdingen en ademhalingstechnieken op elk niveau en praktisch overal mogelijk zijn.

Bewust leven

Een gezond lichaam en een evenwichtige geest hebben veel te maken met bewust in het leven staan. Als mensen zich niet bewust zijn van wat en hoeveel ze op een dag eten, krijgen ze ongemerkt meer binnen dan goed voor hen is. Het gevolg is dat ze zorgwekkend dik worden en op den duur hun gezondheid in gevaar brengen. 

Hetzelfde geldt bij een onbewust verkeerde of verkrampte lichaamshouding. Of een bewust of onbewust verkrampte geestelijke houding, die wordt veroorzaakt door opgeslagen spanningen in het lichaam. Als je de hele dag verkrampt achter je bureau of in de auto zit, is het niet verwonderlijk dat je daarna pijnklachten in je rug of nek hebt. Als daar nog een flinke portie stress en hoge werkdruk bovenop komen, is het ongezonde plaatje compleet. 

Het bewust worden van jezelf en vervolgens overtollige ballast en spanning leren loslaten, kunnen daarbij helpen. Dan kunnen problemen zich oplossen en kun je innerlijk evenwicht bereiken.

Meer informatie

Website van de Vereniging Yogadocenten Nederland 
yoganederland.nl

Informatie over yoga 
nl.wikipedia.org/wiki/Yoga

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.