Let op! Deze gegevens zijn mogelijk niet meer actueel.

Wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling wordt ook wel kanaalbehandeling of zenuwbehandeling genoemd. Het is een tandheelkundige behandeling die moet worden uitgevoerd wanneer er in het wortelkanaal van een tand of kies een ontsteking is, of een ontsteking dreigt te ontstaan.

Wanneer is een wortelkanaalbehandeling nodig?

De tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meer wortels. De kroon is het gedeelte dat boven het tandvlees zichtbaar is; de wortels zitten onder het tandvlees in de kaak verankerd. In iedere wortel loopt een kanaal, het wortelkanaal. Dit kanaal is gevuld met zenuwvezels en kleine bloedvaten, ook wel ‘pulpa’ genoemd. Het is levend weefsel.
Door tandbederf, een lekkende vulling, of als gevolg van een harde klap op een tand kan de pulpa ontstoken raken. Deze ontsteking wordt meestal veroorzaakt door bacteriën. Gevoeligheid bij het drinken van koude of warme dranken kan een eerste signaal zijn, maar soms geeft de ontsteking geen klachten. De ontstoken pulpa zal uiteindelijk afsterven en de bacteriën kunnen dan een ontsteking van het kaakbot rondom de wortel veroorzaken. Bij het dichtbijten kan de tand of kies dan te hoog aanvoelen.
Een ontstoken pulpa kan niet alleen pijnlijk zijn, maar ook een gevaar opleveren voor het behoud van de tand of kies. Daarom zal de tandarts de tand of kies openmaken en alle wortelkanalen goed reinigen met een speciaal vijltje.
De ontstoken pulpa wordt hierbij verwijderd. Hierna worden de wortelkanalen gevuld. Om controle te hebben over het verloop van de behandeling zal de tandarts één of meer röntgenfoto's maken. Tenslotte wordt de behandelde tand of kies (opnieuw) van een vulling voorzien. Na een wortelkanaalbehandeling is de tand of kies soms zodanig verzwakt dat het noodzakelijk wordt om een er kroon op aan te brengen. Een tand of kies die op deze wijze is behandeld, kan nog lange tijd mee.
Wanneer er in het kaakbot rondom de wortel een ontsteking was, verdwijnt deze na de behandeling vanzelf.
Uiteraard wordt u verdoofd wanneer de behandeling mogelijk pijnlijk is.

Chat met een verpleegkundige

Twijfels of u naar de dokter moet? Of hebt u een korte vraag over uw gezondheid? Chat direct met een verpleegkundige via onze app.

  • Gezondheidsadvies via chat
  • Start een chat en stel meteen uw vraag
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • 7 dagen per week bereikbaar (ook 's avonds)
  • Bekijk een overzicht van al uw gesprekken

 

App de verpleegkundige

Meer informatie

http://www.tandartsplein.nl hier vindt u uitgebreide informatie op tandheelkundig gebied
http://www.ivorenkruis.nl hier vindt u uitgebreide informatie op tandheelkundig gebied en bijbehorende digitale folders

endodontlogie, Thoden van Velzen e.a.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.