Weer aan het werk met een nieuwe heup knie of schouder

Weer aan het werk met een nieuwe heup, knie of schouder

Als je een prothese hebt gekregen, moet je eerst een tijd herstellen. Misschien wil je al snel weer aan het werk. Maar of dat ook mag, hangt af van je werk, het soort prothese en het verloop van je herstel. Starten met werken gebeurt altijd in overleg met de arts of bedrijfsarts. Heb je zittend werk? Dan kun je soms al na 2 tot 6 weken aan de slag. Als je veel staat bij je werk, moet je meestal zo’n 3 tot 4 maanden wachten. Hoe je naar je werk gaat, telt ook mee. Soms is het mogelijk om alvast vanuit huis wat werk op te pakken.

App de Dokter: altijd online bereikbaar

Geen zin in gedoe met inloopspreekuren en wachtkamers? Download App de Dokter en krijg binnen 1 uur antwoord.

Heb je een vraag over je gezondheid?
- Bijvoorbeeld over koorts die maar niet over gaat? 
- Een raar plekje op je huid? 
- Of een ingewikkelde bijsluiter? 

Chat met een medisch deskundige via App de Dokter. Gewoon vanaf je bank. 

Download App de Dokter

Weer aan het werk met een nieuwe heup

Als je een nieuwe heup hebt gekregen, verloopt het herstel over het algemeen snel. Met een nieuwe heup kun je meestal alle bewegingen weer maken, waardoor je je werk waarschijnlijk goed kunt uitvoeren.

Geen zwaar werk met een nieuwe knie

Als je een nieuwe knie hebt gekregen, kun je beperkingen blijven ervaren. Hoe groot die zijn, hangt af van hoever je je knie kunt buigen. Als je de knie voor de operatie ook al beperkt kon buigen, dan is de kans groot dat dit ook voor de kunstknie geldt. Het wordt afgeraden om heel zwaar lichamelijk werk te doen. Daarnaast kan een prothese de natuurlijke bewegingen van de knie nooit helemaal nabootsen wat gevolgen kan hebben voor het uitvoeren van je werk.

Opletten met een nieuwe schouder

Na de operatie is het mogelijk dat je je arm minder ver omhoog krijgt dan voor de operatie. Daarnaast kun je je nieuwe schoudergewricht ook minder zwaar belasten. Soms is het daarom nodig dat je aangepast werk of ander werk gaat doen, namelijk:

  • als je werkzaamheden boven je hoofd moet uitvoeren
  • als je kracht moet zetten bij je werk
  • als je dingen moet tillen zwaarder dan ongeveer 5 kilo