Weer aan het werk met een nieuwe heup, knie of schouder

Als je een prothese hebt gekregen, moet je eerst een tijd herstellen. Misschien wil je al snel weer aan het werk. Maar of dat ook mag, hangt af van je werk, het soort prothese en het verloop van je herstel. Starten met werken gebeurt altijd in overleg met de arts of bedrijfsarts. Heb je zittend werk? Dan kun je soms al na 2 tot 6 weken aan de slag. Als je veel staat bij je werk, moet je meestal zo’n 3 tot 4 maanden wachten. Hoe je naar je werk gaat, telt ook mee. Soms is het mogelijk om alvast vanuit huis wat werk op te pakken.

Dokter Appke voor uw gezondheidsvragen

Bij een langdurige keelpijn wel of niet naar de huisarts? Heeft u een bijsluiter waar u niet uitkomt? Dokter Appke is er voor u!

  • Snel én deskundig antwoord op uw gezondheidsvraag
  • Online beeldbellen met een huisarts
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • Ook 's avonds, in het weekend én op feestdagen bereikbaar

Download Dokter Appke

Weer aan het werk met een nieuwe heup

 

Als je een nieuwe heup hebt gekregen, verloopt het herstel over het algemeen snel. Met een nieuwe heup kun je meestal alle bewegingen weer maken, waardoor je je werk waarschijnlijk goed kunt uitvoeren.

 

Geen zwaar werk met een nieuwe knie

 

Als je een nieuwe knie hebt gekregen, kun je beperkingen blijven ervaren. Hoe groot die zijn, hangt af van hoever je je knie kunt buigen. Als je de knie voor de operatie ook al beperkt kon buigen, dan is de kans groot dat dit ook voor de kunstknie geldt. Het wordt afgeraden om heel zwaar lichamelijk werk te doen. Daarnaast kan een prothese de natuurlijke bewegingen van de knie nooit helemaal nabootsen wat gevolgen kan hebben voor het uitvoeren van je werk.

 

Opletten met een nieuwe schouder

Na de operatie is het mogelijk dat je je arm minder ver omhoog krijgt dan voor de operatie. Daarnaast kun je je nieuwe schoudergewricht ook minder zwaar belasten. Soms is het daarom nodig dat je aangepast werk of ander werk gaat doen, namelijk:

  • als je werkzaamheden boven je hoofd moet uitvoeren
  • als je kracht moet zetten bij je werk
  • als je dingen moet tillen zwaarder dan ongeveer 5 kilo

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.