Voorweeen

Voorweeën

Tijdens de zwangerschap heb je regelmatig harde buiken. Dit zijn samentrekkingen van je baarmoeder. In de laatste weken voor de bevalling kunnen ze sterker worden en vaker voorkomen. Ze worden dan voorweeën of oefenweeën genoemd. Deze weeën laten je kindje al een stukje indalen en maken je baarmoederwand en baarmoedermond rijp voor de bevalling.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Oorzaken

Voorweeën ontstaan door het samentrekken van de spieren in de wand van de baarmoeder.

Verschijnselen

Voorweeën zijn pijnlijker dan harde buiken. Daarom zien aanstaande moeders ze vaak aan voor echte weeën. Zeker omdat ze net als echte weeën regelmatig kunnen komen, soms een paar uur lang. Het grote verschil met de echte weeën die het begin van de bevalling inluiden, is dat voorweeën constant blijven: ze komen niet steeds sneller na elkaar en worden niet steeds heviger. Voorweeën komen meestal ’s nachts en zwakken na een tijdje weer af. Vaak zijn ze bij een tweede of een daaropvolgende zwangerschap heviger dan bij een eerste zwangerschap. Als je voorweeën hebt, duurt het meestal nog een paar dagen tot de bevalling begint, maar het kan ook nog weken duren.

Zelfzorg

De pijn van de voorweeën kun je verzachten met warmte. Leg bijvoorbeeld een kruik tegen je buik of rug, of ga in bad of onder de douche. Je kunt ook proberen de weeën op te vangen met de technieken die je tijdens de zwangerschapscursus leert. Als je echt slaap tekort komt door de voorweeën, kun je voordat je gaat slapen een tablet paracetamol nemen. Of je probeert overdag een paar uurtjes bij te slapen.

Contact opnemen met de gynaecoloog of verloskundige

Voorweeën leiden niet tot ontsluiting . De bevalling is dus nog niet begonnen. Je hoeft nog geen contact op te nemen met je verloskundige of gynaecoloog. Als je twijfelt of het om voorweeën of om echte weeën gaat, schrijf dan de tijden van de weeen op. Bij twijfel kun je natuurlijk altijd bellen.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.