Voordelen van borstvoeding

Voordelen van borstvoeding

Borstvoeding

Borstvoeding is babyvoeding. Het is gezond, gratis, goed op temperatuur en altijd bij de hand. Daarnaast heeft het altijd de juiste samenstelling van voedingsstoffen. 

Borstvoeding bevat antistoffen en immuuncellen die de baby beschermen tegen ziektes en allergieën. Dat wil niet zeggen dat een baby nooit ziek zal worden als hij borstvoeding krijgt. Maar bij borstgevoede baby's komen bijvoorbeeld minder middenoorontstekingen en luchtweg- en darminfecties voor dan bij baby's die vanaf de geboorte kunstvoeding hebben gekregen. 

Borstgevoede kinderen hebben minder kans op het ontwikkelen van allergieën en voedselovergevoeligheid. Zeker als er allergie in de familie voorkomt, is het geven van borstvoeding aan te raden.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

 • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
 • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
 • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Andere voordelen van borstvoeding

 • Moedermelk stimuleert een optimale hersengroei. Het bevat veel van het aminozuur taurine, dat belangrijk is voor de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel. Kinderen die borstvoeding hebben gekregen, hebben een hoger IQ dan kinderen die geen borstvoeding hebben gekregen. Het gemiddelde IQ van een kind dat borstvoeding heeft gehad is 10 punten hoger dan het gemiddelde IQ van een kind dat kunstvoeding heeft gehad.
 • Drinken aan de borst bevordert een goede kaakontwikkeling en bepaalt daardoor mede de ontwikkeling van het gezicht en het gebit.
 • Op de langere termijn hebben volwassenen die borstvoeding hebben gekregen minder hart- en vaatziektes, minder vaak suikerziekte, minder chronische darmaandoeningen en minder kans op overgewicht.
 • Als de baby direct na de bevalling aangelegd wordt, verliest de moeder minder bloed en wordt de placenta sneller geboren. Ook krijgt de baarmoeder sneller weer de normale grootte. Het vet dat op de buik en heupen is verzameld tijdens de zwangerschap verdwijnt sneller door borstvoeding te geven.
 • Door de baby zelf te voeden, komt er een rustgevend hormoon vrij (oxytocine). Hierdoor slaapt de moeder beter, zelfs als haar nachten onderbroken worden door nachtvoedingen. Door zelf te voeden is ze overdag in de gelegenheid om uit te rusten.
 • Uit langdurig en intensief onderzoek blijkt dat moeders die hun baby langdurig zelf hebben gevoed, minder kans hebben op het krijgen van borstkanker of baarmoederhalskanker.
 • Ook zijn er aanwijzingen dat vrouwen die zelf hebben gevoed minder kans hebben op hoge bloeddruk en suikerziekte.
 • Borstvoeding is een unieke manier om voor een kind te zorgen. Het is iets wat de moeder alleen zelf kan doen en geeft een periode van rust en intimiteit.

Meer informatie

Informatie over de voordelen van moedermelk van Borstvoeding Natuurlijk 
www.borstvoedingnatuurlijk.nl/borstvoeding een goed begin

Informatie over de voordelen van moedermelk van La Leche League 
www.lalecheleague.nl/moedermelk-d-beste-voeding 

Informatie over motivatie voor borstvoeding 
www.borstvoeding.com/motivatie

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.