Let op! Deze gegevens zijn mogelijk niet meer actueel.

Volvulus (draaiing van de darm)

De darmen bestaan uit de dunne darm en de dikke darm . De darmen zorgen voor de vertering van voedsel en de opname van voedingsstoffen in het bloed. Verder zorgen ze ervoor dat afvalstoffen het lichaam verlaten met de ontlasting.
De darmen kunnen plots gedraaid zitten in de buikholte. Dit wordt volvulus genoemd. Een volvulus kan op drie plaatsen in de darmen voorkomen: in de dunne darm, in de blinde darm en in het onderste deel van de dikke darm (sigmoïd).
Door de draaiing raakt de darm afgesloten (ileus ). Hierdoor hopen voedsel en gassen zich op in de darm. Ook kunnen de bloedvaten van de darmen door de volvulus afgekneld raken, waardoor de darmen geen bloed meer krijgen. Dan kan dat gedeelte van de darm afsterven (darminfarct ).

Oorzaken

Meestal is de oorzaak van een volvulus onbekend. Deze kan ontstaan door een aangeboren afwijking waarbij de darmen niet goed in de buikholte liggen. Dit wordt malrotatie genoemd. Later kan een volvulus het gevolg zijn van verklevingen waar de darm omheen draait.

Langer zelfstandig thuiswonen? Thepp is dé app die u of een van uw naasten hiermee kan helpen. Stel uw vragen over gezondheid, welzijn of ondersteuning in het huishouden en krijg antwoord van een team van ervaren verpleegkundigen. 

  • Gratis en 365 dagen per jaar bereikbaar
  • Snel, persoonlijk en deskundig advies
  • Voor zorgvragers, hulpbehoevenden én mantelzorgers

 Download Thepp

Verschijnselen

De afsluiting van de darm gaat gepaard met zeer hevige buikpijn. Ook is er sprake van braken en een opgezette buik. De ontlasting blijft uit en iemand met een ileus laat ook geen winden meer. Bij het lichamelijk onderzoek is de buik uitermate gevoelig.
Soms draait een volvulus spontaan terug; de pijnklachten verdwijnen dan vrij snel vanzelf.

Diagnose

De klachten en het lichamelijk onderzoek geven aanwijzingen voor een darmafsluiting. Op een röntgenfoto van de buik is te zien dat de uitgezette darmlissen gas en vocht bevatten.
De diagnose volvulus kan worden bevestigd met behulp van een endoscopie van de darm (kijkonderzoek). Ook kan een CT-scan van de buik gemaakt worden. Soms wordt de oorzaak van de darmafsluiting pas ontdekt tijdens een operatie.

Behandeling

Bij een darmafsluiting mag de patiënt niet eten of drinken. Vocht en zouten worden via een infuus in de ader toegediend. Een slang (sonde) wordt via de neus in de maag ingebracht om de maagsappen af te voeren. Zo komen de darmen tot rust.
Soms kan de darm al tijdens het endoscopieonderzoek teruggedraaid worden. Meestal is echter een operatie noodzakelijk. Bij de operatie wordt de buik geopend en wordt getracht de darm terug te draaien. Als verklevingen of darmstrengen mogelijk de volvulus hebben veroorzaakt, worden deze verwijderd om te voorkomen dat zich opnieuw een volvulus voordoet. Als darmweefsel is afgestorven, moet dit gedeelte worden verwijderd. De uiteinden van de darm worden opnieuw met elkaar verbonden.

Complicaties

Een volvulus kan leiden tot een darminfarct. Dit kan weer een buikvliesontsteking en bloedvergiftiging (sepsis) veroorzaken. Vaak komen mensen hierdoor te overlijden.

Meer informatie

http://www.mlds.nl/ziekten/151/volvulus/
Informatie van de Maag Lever Darm Stichting

http://emedicine.medscape.com/article/930576-overview
Engelstalige informatie over volvulus en malrotatie


Rath, P.K., Abbas, M., Mishra, B., Narayan 2003, 'Primary splenic flexure volvulus - a case report with review of literature', Journal of the Indian Medical Association, vol. 101, no. 2, pp. 110, 112 [Online], Beschikbaar: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=12841495&dopt=Abstract.

Winslet, M.C. 2000, 'Intestinal obstruction', in: Bailey & Love’s Short Practice of Surgery, eds R.C.G. Russell, N.S. Williams & C.J.K. Bulstrode, 23rd ed, Arnold, London.

Wyatt J.P., Illingworth R.N., Clancy M.J. et al. 2001, 'Large bowel emergencies', in: Oxford Handbook of Accident and Emergency Medicine, Oxford University Press, UK.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.