Volleybal

Volleybal

Volleybal is een balsport. Het speelveld bestaat uit twee gelijke helften die worden gescheiden door een net. Het spel gaat door totdat de bal de grond raakt, buiten het speelveld komt of de bal op een verkeerde manier wordt overgespeeld. Er spelen twee teams van zes spelers tegen elkaar. Elk team bevindt zich de eigen helft. Deze tekst gaat over de gezondheidsvoordelen van en blessures bij volleybal.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Gezondheidsvoordelen

Bij volleybal staan conditie, balvaardigheid, snelheid, plezier, competitie en teamverband centraal. Er bestaan verschillende variaties van deze sport. Hieronder komen enkele variaties aan bod. 

Beachvolleybal
Volleyballen op het strand. Het team bestaat uit twee personen. De lastige ondergrond zorgt voor extra dimensies aan de sport. Lenigheid, teamwork en individuele vaardigheden worden op de proef gesteld. 

Zitvolleybal
Zitvolleybal is een vorm van volleybal voor iedereen die niet staand kan volleyballen. Maar ook volleyballers met blessuregevoelige knieën of enkels kunnen overstappen naar deze variant. 

Skillvolleybal 
Dit is een nieuwe volleybalvariant voor de jeugd. Geschikt voor 6- tot 12-jarigen. Hier worden gooien, vangen, en volleybaltechnieken gecombineerd. Er zijn bijna geen regels en plezier hebben staat voorop. 

Cool moves volley (CMV)
Door de zes verschillende spelniveaus kunnen ook de jongste volleyballers, stapje voor stapje, het dynamische spel onder de knie krijgen. Het is geschikt voor kinderen tot 13 jaar en er zijn aparte spelregels bedacht. Het team bestaat uit vier spelers in plaats van zes. Hierdoor krijgt iedereen vaker de bal. 

Gevaren

Volleybal is een sport waarbij vrij veel blessures voorkomen. Volleybal is officieel geen contactsport, maar in de praktijk komt lichamelijk contact binnen een wedstrijd geregeld voor. De meest voorkomende blessures zijn aan de enkel, vinger, knie, schouder en rug.

  • Enkelblessure. De enkelblessure ontstaat vaak door een verkeerde landing, door het springen op bijvoorbeeld de voet van een andere speler.
  • Een vingerblessure, zoals peesletsel of een ontwrichting, is een veel voorkomende blessure. Meestal ontstaat deze tijdens het blokkeren van een aanval. Een gebrekkige techniek bij het spelen van de bal kan ook een oorzaak zijn.
  • De knieblessure betreft vaak overbelastingsletsel van de knieschijfpees. Zeker bij jonge mensen in de groei komt dit vaak voor. Een harde ondergrond, onvoldoende kracht en stabiliteit en slecht schoeisel kunnen een oorzaak zijn. Andere letsels aan de knie komen minder vaak voor.
  • Een blessure van de schouder, zoals een scheur in het schouderkapsel of een peesletsel. Deze ontstaat doordat de balans tussen belasting en belastbaarheid in het nadeel van de belastbaarheid komt te liggen.
  • Bij personen met een verminderde stabiliteit van de romp treden vaak rugblessures op.
  • Als laatste kan er ook een zweepslag ontstaan, ook wel spierscheuring genoemd. Dit kan voorkomen in de kuit, maar ook in het dijbeen. Het ontstaat plotseling. Verschijnselen zijn plotse hevige pijn en niet meer op de tenen kunnen lopen. Bij een grotere spierscheur kan een bloeduitstorting zichtbaar worden.

In sommige gevallen gaat het om een herhalingsblessure. Bijvoorbeeld omdat iemand nog onvoldoende van de blessure hersteld is. Of omdat er onvoldoende beschermingsmaatregelen zijn genomen om een blessure te voorkomen. 

Voorkomen van blessures

Een goede warming-up, zorgen voor een goede techniek en spierversterkende oefeningen kunnen blessures voorkomen. Eventueel aanvullen met rekoefeningen voor de liezen, kuitspieren en schouders. Daarnaast is de aanschaf van goed schoeisel belangrijk. Deze moet stabiliteit bieden, schok dempend zijn en voldoende grip hebben.

Meer informatie

Meer informatie over volleybal 
www.volleybal.nl/nevobo

Sportzorg 
www.sportzorg.nl/ 

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.