Voedselvergiftiging door stafylokokken

Voedselvergiftiging door stafylokokken

Wanneer voedsel wordt genuttigd dat door de bacterie Staphylococcus is verontreinigd, raakt de bekleding van maag en darmen ontstoken. Deze aandoening wordt maagdarmontsteking (gastro-enteritis) genoemd. Het ontstaat als gevolg van de werking van de gifstoffen die door deze bacteriƫn in het voedsel worden gevormd.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Oorzaak

Voedsel raakt meestal tijdens de bereiding met stafylokokken verontreinigd, doordat degene die het voedsel verwerkt, met stafylokokken is geïnfecteerd (bijv. via een geïnfecteerde wond aan de handen). Voedselvergiftiging met stafylokokken is meestal het gevolg van eiwitrijke voedingsmiddelen die niet goed gekoeld zijn bewaard. Voorbeelden zijn: ham, gevogelte, eiersalade, vis, schaaldieren en melkproducten. 

De gifstoffen in het voedsel worden niet afgebroken wanneer het voedsel onvoldoende wordt verhit.

Verschijnselen

De verschijnselen beginnen meestal binnen twee tot vier uur nadat het verontreinigde voedsel is gegeten, doordat de gifstoffen al eerder in het voedsel waren gevormd. 

Het meest opvallende verschijnsel van voedselvergiftiging met stafylokokken is hevig braken, gevolgd door overvloedige waterige diarree binnen enkele uren nadat het verontreinigde voedsel is gegeten. Soms gaan deze verschijnselen met pijnlijke maagkrampen gepaard. Koorts komt betrekkelijk weinig voor. De verschijnselen verdwijnen meestal binnen een etmaal.

Diagnose

De diagnose voedselvergiftiging als gevolg van stafylokokken kan worden gesteld op basis van de klachten. De diagnose kan door kweek van de bacteriën uit monsters van het gegeten voedsel worden bevestigd. Soms worden monsters genomen vanaf de huid of de neus van degene die het voedsel heeft bereid en uit het braaksel of de ontlasting van de patiënt. De gifstoffen die de bacteriën afgeven, kunnen door een serologisch onderzoek worden opgespoord.

Behandeling

Bij de behandeling van voedselvergiftiging met stafylokokken is het belangrijk het vocht en de zouten aan te vullen die bij de diarree en het braken verloren zijn gegaan. In zeldzame, ernstige gevallen is het nodig het vocht via een infuus aan te vullen. Doordat de ziekte vanzelf geneest, is in de meeste gevallen geen andere behandeling nodig. 

Verder is het van belang om door hygiënische methoden de verontreiniging van rauwe dierlijke producten te beperken. Een goed toezicht op de veiligheid bij plaatsen waar voedsel wordt verwerkt, is eveneens van groot belang.

Meer informatie

Rapport over voedselconsumptie en voedselveiligheid 
www.rivm.nl

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.