Voedselallergie en astma

Voedselallergie en astma

Sommige mensen met astma hebben last van voedselallergie. Voedsel geeft dan een prikkel van de luchtwegen, waar zij het benauwd van krijgen. Astma krijgen door voedselallergie komt zelden voor. Meestal heeft iemand al astma en kunnen bepaalde voedingsstoffen voor een astma-aanval zorgen.

Iemand met een allergie is overgevoelig voor bepaalde stoffen. Er is een sterke afweerreactie van het lichaam op prikkels die op zich niet schadelijk zijn. Een allergie kan zich op verschillende manieren uiten. Voedselallergie is een abnormale reactie van het lichaam na het eten van een minimale hoeveelheid van een bepaald voedsel. Die reactie treedt iedere keer op als het betreffende voedsel wordt gegeten. Dit komt doordat het lichaam allergisch is (geworden) voor een component uit de voeding.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Oorzaken

Hieronder staan voedingsmiddelen die erom bekend staan dat ze astma-aanvallen kunnen veroorzaken.

  • Melk en zuivelproducten door koemelkeiwit.
  • Soja.
  • Eieren door kippeneiwit.
  • Pinda's en noten.
  • Vis en schaal- en schelpdieren.

Het conserveermiddel sulfiet (bijvoorbeeld in rode wijn en Engels bier) kan ook astma opwekken.

Symptomen

De luchtwegen reageren op contact met een allergische prikkel met een astma-aanval . De spiertjes rond de luchtwegen trekken samen en de slijmvliezen van de luchtwegen raken ontstoken. Hierdoor zwellen de slijmvliezen op en maken ze meer slijm aan. De luchtwegen worden daardoor nauwer. Er kan minder lucht doorheen en er treedt benauwdheid op. Meestal komen deze klachten direct na de prikkel, soms pas na uren.

Diagnose

Een eventuele allergie kan op twee manieren worden opgespoord.

  • Via een RAST-test (bloedonderzoek).
  • Door kleine hoeveelheden 'verdacht' voedsel onder de huid van de onderarm te spuiten en daarna de reactie hierop te bekijken. Het gaat hierbij om een extract van voedselbestanddelen.

Behandeling

Mensen met astma hebben meestal al medicijnen voorgeschreven gekregen die onmiddellijk verlichting geven. Het is belangrijk deze medicijnen altijd bij zich te hebben en volgens voorschrift te gebruiken. Als de astma-aanval voor het eerst optreedt of hevig is en niet minder wordt door de voorgeschreven medicijnen, raadpleeg dan een arts.

Kinderen met astma en een bewezen voedselallergie krijgen een dieetbehandeling op maat. Daarbij wordt het kind en zijn ouders geleerd het betreffende allergeen te vermijden, onnodige vermijding van voedingsmiddelen te voorkomen en te zorgen voor een zo volwaardig mogelijke voeding zonder tekorten.

Kinderen kunnen tijdelijk last hebben van voedselallergie. Daarom moet regelmatig gecontroleerd worden of het nog nodig is om producten van het menu te schrappen.

Meer informatie

Website van het platform van partijen die zich bezighouden met chronische longaandoeningen
www.longalliantie.nl/zorgstandaard-astma/

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.