Voedingsregels voor spelsporters

Voedingsregels voor spelsporters

Bij sportvoeding denken veel sporters direct aan allerlei voedingssupplementen. Maar de grootste winst halen sporters met een goede basisvoeding en voldoende vocht. De voedingsregels bij sport vormen ook de basis bij spelsport. Een aantal tips.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Voldoende koolhydraten

De energie bij spelsport wordt voornamelijk door glycogeen geleverd. Bij inspanning die langer dan een uur duurt, is het belangrijk om koolhydraatrijke producten te eten of te drinken. Bijvoorbeeld in de pauzes of tijdens de inspanning. Dit voorkomt dat de glycogeenreserves opraken. 

Dranken hebben de voorkeur. Vaste voedingsmiddelen kunnen namelijk eerder maag-darmklachten veroorzaken. Thee met suiker, vruchtensappen of een andere koolhydraatrijke (sport)drank is een goede oplossing. 

Na de inspanning is het belangrijk om de verbruikte hoeveelheid glycogeen weer aan te vullen. Het is voldoende om binnen twee uur na het sporten een normale maaltijd te eten.

Zuinig met vetten

De vuistregel ‘zuinig met vet’ past bij iedere gezonde voeding. Bovendien kan een vetrijke voeding maag-darmproblemen veroorzaken.

Royaal met vocht

Het is belangrijk om voldoende te drinken. Het is niet altijd mogelijk om tijdens het spel te drinken. Daarom is het belangrijk om vooraf voldoende te drinken. En zodra de gelegenheid zich voordoet. 

Drink ook na de inspanning voldoende. Een vuistregel voor de benodigde hoeveelheid is: drink eenmaal de hoeveelheid vocht die u bent kwijtgeraakt. Dat is te achterhalen door voor en na de inspanning op de weegschaal te staan. Het verschil in gewicht is de hoeveelheid vocht die u hebt verloren.

Maaltijden plannen

Eet de laatste maaltijd twee tot drie uur voor de inspanning. Dat kan maag-darmproblemen voorkomen. 
Tussendoortjes kunnen meestal nog wel tot een uur van tevoren worden gegeten. Zoals als fruit, koek, een krentenbol of snee brood. Dat hoeft geen klachten te veroorzaken. Probeer dit uit tijdens een trainingssituatie. Want de één reageert hier anders op dan de ander.

Meer informatie

Raadpleeg een sportdiëtist voor een persoonlijk advies 
www.sportdietetiek.nl/vind-een-sportdietist

Informatie over voeding en sporten van het Voedingscentrum 
www.voedingscentrum.nl/

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.