Voedingsreflexen van je baby

Voedingsreflexen van je baby

Je baby wordt geboren met een aantal voedingsreflexen die de borstvoeding gemakkelijker maken. Deze reflexen zorgen ervoor dat je baby je borst kan vinden, dat het aanleggen gemakkelijker gaat en dat hij effectief kan drinken. De voedingszoekreflexen zijn het sterkst in het eerste uur na de geboorte en spelen een essentiƫle rol bij de eerste keer aan de borst . Daarna zijn de reflexen het sterkst bij huid-op-huidcontact. Je kunt de reflexen dus optimaal benutten als je je kindje tijdens het drinken tegen je blote huid legt. Ook als je kindje voeding uit een fles krijgt, zijn de voedingsreflexen belangrijk. In dat geval kun je overal waar in deze tekst borst of tepel staat, dit vervangen door speen.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Zoekreflex

Als je je baby aanraakt bij zijn mondje of op zijn wang, draait hij zijn hoofdje naar die aanraking toe. Zijn mondje gaat ver open en hij steekt zijn tong iets uit. Zijn hoofdje gaat daarbij iets naar voren. Als je hem met je tepel op deze plaatsen aanraakt, zal hij dus met wijd open mondje naar je tepel toedraaien en kan hij doordat zijn tong iets is uitgestoken, direct op de goede manier je tepel en een deel van je borst in zijn mond nemen. Het is belangrijk dat hij niet alleen de tepel pakt, want dan ontstaan snel tepelkloven . Als je baby je borst goed pakt, ontstaat bij jou de toeschietreflex. De spiertjes rondom je melkkanaaltjes trekken samen, waardoor er melk in je tepel stroomt.

Zuigreflex

Als je baby voldoende borst in zijn mond heeft genomen, prikkelt dat zijn gehemelte waardoor de zuigreflex optreedt. Zijn onderkaak en tong gaan ritmisch bewegen. Door een samenspel van zijn tong, kaken en lippen ontstaat een vacuüm rondom je tepel. Telkens wanneer de onderkaak van je baby naar beneden gaat, stroomt er daardoor melk uit je tepel. Echt zuigen hoeft je baby dus niet te doen.

Slikreflex

Als de melk in het mondje van je baby stroomt, treedt de slikreflex op. Je baby slikt de melk door en ademt in. Je baby kan ook een aantal keer melk doorslikken en dan pas inademen.

Meer informatie

http://www.prelogopedie.nl 
Informatie van logopedisten 

http://borstvoeding.com/ 
Informatie van het Kenniscentrum Borstvoeding 

www.borstvoeding.nl 
Informatie van verschillende Nederlandse borstvoedingsorganisaties 

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.