Voedingsadvies bij diarree bij volwassenen

Wat kan iemand het best eten en drinken als hij diarree heeft? En wat juist niet?

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

Oorzaak van diarree

Meestal is een darminfectie de oorzaak van diarree. Ook voedselovergevoeligheid of medicijngebruik kunnen diarree veroorzaken. Meestal wordt de diarree na enkele dagen minder heftig.

Naar de huisarts?

Neem in onderstaande gevallen contact op met de huisarts:

  • bij diarree langer dan 3 dagen.
  • bij verschijnselen van uitdroging (minder plassen, dorstgevoel, sufheid).
  • bij 3 dagen achtereen koorts (39 graden of hoger).
  • bij bloed en slijm bij de ontlasting.
  • bij sufheid, verwardheid of bij de neiging tot flauwvallen.
  • als u ouder bent dan 70 jaar, neem dan al na 1 dag contact op. Zeker als u ook koorts hebt.

Voedingsadviezen

Het is belangrijk de oorzaak van de diarree op te sporen en zo mogelijk weg te nemen. Daarnaast kunnen onderstaande voedingsadviezen helpen.

  • Veel drinken, twee tot drie liter per dag, om uitdroging te voorkomen. Zeker als u ook over moet geven is het aanvullen van vocht extra belangrijk. Als u het in kleine hoeveelheden tegelijk drinkt, verdraagt u het waarschijnlijk beter.

 

  • Geschikte dranken zijn (drink ze niet ijskoud of erg warm): water zonder prik, thee, bouillon (zelfgetrokken of van een blokje of poeder). Gebruik liever geen vruchtensappen omdat deze suikers bevatten die diarree kunnen verergeren. Gebruik daarom ook geen suikervrije producten die gezoet zijn met sorbitol. In het begin kunt u beter geen melk en melkproducten gebruiken. Wordt de diarree erger door het gebruik van melk(producten), dan hebt u misschien (tijdelijke) lactose-intolerantie.

 

  • Orale rehydratiezouten (ORS) helpen de vocht- en zoutbalans in het lichaam herstellen. Het is in poedervorm of als kant-en-klare drank zonder recept verkrijgbaar bij de drogist of apotheek.

 

  • Eet de voeding waar u zin in hebt en die u goed bevalt.

 

  • Iedere keer dat er vocht of voeding in uw maag komt, kan dit een prikkeling van uw darmen veroorzaken waardoor u weer aandrang krijgt om te poepen. Het is geen teken dat u het daarom niet moet eten of drinken. Blijf eten en drinken. Iedere keer krijgt uw lichaam toch weer een klein beetje broodnodige voedingsstoffen binnen waardoor u zich uiteindelijk beter zult voelen.

 

  • Eet bij voorkeur bruin brood als u brood wilt eten. In bruin brood zitten vezels. Vezels zijn onmisbaar omdat zij vocht kunnen binden waardoor de ontlasting minder dun wordt. Hetzelfde geldt voor vezels uit groente en fruit. Eet daarom ook gerust groente en fruit als u diarree hebt. Er is één uitzondering: pruimen. Pruimen bevatten naast vezels ook fenylsateïne. Dat is een stof die laxerend kan werken.

Achterhaalde voedingsadviezen bij diarree

 

  • Vroeger beweerde men dat de volgende producten 'stoppend' zouden werken: geraspte appel, banaan, bosbessensap, kaneel, rijst(water) en worteltjes. Maar deze adviezen zijn nooit bewezen. Integendeel: sommige adviezen kunnen juist averechts werken.
  • Vroeger werd geadviseerd witte broodsoorten te eten. Reden daarvoor was dat bruin brood vezels bevat. Nu is bekend dat vezels juist goed zijn bij diarree. Vezels binden vocht, waardoor de ontlasting minder dun wordt.

 

Voorkomen van diarree

Als u diarree hebt, kunt u anderen besmetten via ontlasting en speeksel. Was uw handen daarom goed met water en zeep na toiletbezoek. Let extra op de hygiëne bij het klaarmaken van voeding en was gebruikte materialen en serviesgoed goed af.

Meer informatie

Informatie over diarree en voeding van het Voedingscentrum
www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/diarree.aspx

Informatie over diarree en voeding van het Nederlands Huisartsen Genootschap
www.thuisarts.nl/diarree/ik-heb-last-van-diarree

Informatie over diarree en voeding van de Maag Lever Darm Stichting
www.mlds.nl/ziekten/75/diarree/tips-en-adviezen/

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.