Vitamine D tekort

Vitamine D-tekort

Van alle 65-plussers heeft zeventig procent een vitamine D-tekort. Bij ouderen in verzorgings- of verpleeghuizen is dit percentage nog hoger. Ook mensen met een donkere huidskleur en vrouwen die een sluier dragen, hebben een grotere kans op een vitamine D-tekort.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine. Vitamine D wordt vooral in de huid aangemaakt, door blootstelling aan zonlicht. Vitamine D zit ook in voeding, vooral in vette vis en eieren. 

Vitamine D wordt toegevoegd aan bak- en braadproducten, halvarine en margarine. Olie bevat geen vitamine D. Ook aan zuigelingenvoeding, opvolg- en groeimelk en speciale zuivelproducten voor kinderen wordt vitamine D toegevoegd.

Waarvoor is vitamine D nodig?

Vitamine D is nodig voor de opname van calcium in de darm. Het zorgt daardoor voor de groei en de ontwikkeling van sterke botten en tanden.

Dagelijkse hoeveelheid vitamine D

Volwassenen hebben 2,8 microgram per dag nodig. Elke dag minimaal een kwartier tot een half uur buitenzijn tussen 11 en 15 uur met hoofd en handen onbedekt, is voldoende om dit te halen. Kinderen en ouderen hebben meer vitamine D nodig. Dit geldt ook voor vrouwen die zwanger zijn. Sommige mensen hebben een groter risico op tekort. Zij kunnen beter extra vitamine D-tabletten nemen.

Oorzaken

Een vitamine D-tekort ontstaat als de huid te weinig in de zon komt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij mensen die bijna niet meer buitenkomen of die een sluier dragen. Mensen met een donkere huidskleur maken moeilijker vitamine D aan. 

Een tekort ontstaat ook als iemand te weinig voedsel met vitamine D eet. Ook komt het voor dat de darm de stof niet goed opneemt (malabsorptie ). Mensen met een nier- of leveraandoening hebben een grotere kans op een tekort. Zij zetten de vitamine D namelijk niet goed om in de nodige vormen.

Symptomen

Mensen met een tekort aan vitamine D hebben last van botafwijkingen. Kinderen krijgen bijvoorbeeld de ‘Engelse ziekte’ (rachitis). Bij volwassenen veroorzaakt het botverweking (osteomalacie). Ouderen krijgen botontkalking (osteoporose ). Ook hebben ze een grotere kans op vallen en botbreuken . Daarnaast kan een tekort aan vitamine D spierpijn en spierzwakte veroorzaken.

Diagnose

Om een vitamine D-tekort op te sporen, luistert een arts naar de klachten en doet hij lichamelijk onderzoek. Ook houdt hij er rekening mee dat sommige mensen een grotere kans op een tekort hebben. Om het zeker te weten, bepaalt de arts het vitamine D-gehalte in het bloed.

Behandeling

Aandoeningen die ontstaan door een vitamine D-tekort zijn soms te behandelen met vitaminesupplementen. Maar voorkomen van een tekort is beter. De Gezondheidsraad adviseert daarom vitamine D-supplementen voor bepaalde groepen mensen.

Zelfzorg

Ga elke dag een kwartier-half uur naar buiten tussen 11 en 15 uur met het hoofd en de handen onbedekt. Eet voldoende voeding waarin vitamine D zit. Neem extra vitamine D bij een verhoogde kans op een tekort. 

Bij gebruik van multivitaminesupplementen of (in verband met zwangerschap) een combinatiepreparaat, is het belangrijk om op het etiket te kijken welke hoeveelheid vitamine D dit dagelijks bevat:

  • Bevat het multi- of combipreparaat minder dan de aanbevolen hoeveelheid vitamine D? Dan is aanvulling met vitamine D tot de geadviseerde hoeveelheid gewenst.
  • Komt de hoeveelheid vitamine in het multipreparaat overeen met de aanbevolen hoeveelheid of is deze iets hoger (maar niet boven de veilige bovengrens)? Dan is geen extra inname van vitamine D nodig.

Meer informatie

Informatie van het Voedingscentrum 
www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-d.aspx

Adviezen van de Gezondheidsraad 
www.gezondheidsraad.nl/sites/default/files/samenvatting%20vitamineD.pdf

Wielders J.P.M., Muskiet F.A.J., van de Wiel A., (2010) Nieuw licht op vitamine D –herwaardering van een essentieel prohormoon Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde
www.ntvg.nl/publicatie/Nieuw-licht-op-vitamine-D/pdf

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.