Vitamine C tekort

Vitamine C-tekort

Wat is Vitamine C?

Vitamine C is een essentiële vitamine. Essentiële vitamines worden niet in het lichaam gemaakt. We moeten ze met de voeding binnenkrijgen. 

Vitamine C (ascorbinezuur) is een vitamine die in water oplosbaar is. De vitamine is aanwezig in de meeste soorten groente en fruit. De grootste bronnen van vitamine C zijn citrusvruchten, koolsoorten, bessen, kiwi’s en aardbeien. Ook tomaten, aardappelen, mango, paprika, watermeloen, papaja en ananas zijn rijk aan vitamine C. 

Deze tekst gaat over de oorzaken, verschijnselen en behandeling van een vitamine C-tekort.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Waar is vitamine C voor nodig?

Voor de aanmaak van bindweefsel. Bindweefsel is steunweefsel dat overal in het lichaam voorkomt: in de huid, bloedvaten en organen.

  • Voor de vorming van bot en tanden.
  • Ter bevordering van de opname van non-heemijzer in de darmen.
  • Ter versterking van de weerstand.
  • Daarbij werkt vitamine C als antioxidant: het beschermt onze cellen tegen schadelijke stoffen die vrijkomen bij de stofwisseling.

Dagelijkse hoeveelheid vitamine C

Een volwassene heeft dagelijks 70 milligram vitamine C nodig. In één sinaasappel zit al 60 milligram. Kinderen hebben minder nodig, afhankelijk van hun leeftijd. 

Meer dan 2000 milligram vitamine C (33 sinaasappels) per dag kan leiden tot klachten van diarree.

Vitamine C-tekort

Het ziektebeeld dat veroorzaakt wordt door een tekort aan vitamine C is scheurbuik. Het was vroeger in de scheepvaart een gevreesde ziekte. 
Tegenwoordig komt vitamine C-tekort veel minder vaak voor. Als het voorkomt dan is dat vooral bij alcoholisten en ouderen die te weinig of niet gevarieerd genoeg eten.

Oorzaken

Door onvoldoende gevarieerde voeding kan vitamine C-tekort optreden. De behoefte aan vitamine C neemt toe tijdens de zwangerschap en borstvoeding geven, na een operatie en bij brandwonden. Er is dan een verhoogd risico op vitamine C-tekort. Ook bij koorts, ontstekingen, een snel werkende schildklier en roken kan vitamine C-tekort ontstaan.

Verschijnselen

Door een vitamine C-tekort leidt tot ontstoken, gemakkelijk bloedend tandvlees. De tanden gaan los zitten. Onderhuids kunnen bloedingen optreden. Ook kunnen inwendige bloedingen optreden. De vatbaarheid voor infecties neemt toe en de wondgenezing verloopt langzaam. Oude littekens kunnen zelfs opengaan (‘scheurbuik’). Mensen met een vitamine C-tekort hebben gezwollen pijnlijke armen en benen en voelen zich verzwakt. Ook kunnen psychische klachten als sombere stemming en prikkelbaarheid optreden.

Diagnose

Op basis van de klachten, informatie over de voeding en het lichamelijk onderzoek, kan een arts denken aan vitamine C-tekort. Het gehalte kan in het bloed en in de urine worden bepaald.

Behandeling

Vitamine C-tekort kan simpel behandeld worden met vitamine C-tabletten.

Complicaties

Als een vitamine C-tekort niet wordt behandeld, overlijdt iemand. Vaak spelen ernstige bloedingen hierbij een rol, bijvoorbeeld een hersenbloeding.

Zelfzorg

Eet voldoende groenten en fruit: elke dag vier opscheplepels groenten en twee stuks fruit.

Meer informatie

Informatie van het Voedingscentrum 
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-c.aspx

Informatie over vitamine C 
http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/vitamine-c/

Informatie over vitamine C-tekort 
http://www.huidinfo.nl/scheurbuik.html

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.