Vitamine B12 tekort

Vitamine B12-tekort

Wat is vitamine B12?

Vitamine B12 zit in vlees-, vis- en zuivelproducten. In plantaardige producten zit geen vitamine B12. Vitamine B12 wordt ook wel cobalamine genoemd. 
In het laatste deel van de dunne darm wordt vitamine B12 uit de voeding gehaald en opgenomen in het bloed. Hiervoor is een eiwit uit de maag nodig. Dit eiwit wordt ‘intrinsic factor’ genoemd.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Waar is vitamine B12 voor nodig?

Vitamine B12 is een belangrijke vitamine die nodig is bij de aanmaak van rode bloedcellen. Ook is de stof nodig voor de werking van ons zenuwstelsel en voor de vorming van DNA.

Hoeveel vitamine B12 hebt u nodig?

Volwassenen hebben 2,8 microgram vitamine B12 per dag nodig. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven hebben meer nodig. Kinderen hebben minder nodig, afhankelijk van hun leeftijd.

Vitamine B12-tekort

Een vitamine B12-tekort komt meer voor bij 60-plussers, maar ook jongeren kunnen een tekort hebben. Normaal slaat het lichaam vitamine B12 op. Verschijnselen ontstaan pas als deze voorraad op is. Het kan maanden tot jaren duren voor u er last van krijgt.

Oorzaken

Iemand krijgt een vitamine B12-tekort als hij de stof niet voldoende binnenkrijgt via de voeding. Het komt bijvoorbeeld vaak voor bij mensen die helemaal geen dierlijke producten eten, zoals vegetariërs en veganisten. Vooral kinderen zijn hiervoor gevoelig. Ook mensen die veel te weinig eten, kunnen een tekort krijgen. 

Daarnaast ontstaat een vitamine B12-tekort als de maag niet voldoende van het benodigde intrinsic factor aanmaakt. Het lichaam neemt vitamine B12 dan niet op uit de voeding. Dit komt bijvoorbeeld voor bij een chronische maagslijmvliesontsteking of als een deel van de maag is weggenomen. 

Ook afwijkingen aan de dunne darm leiden tot een verminderde opname van vitamine B12. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij een 
chronische darmontsteking of een darmoperatie waarbij het laatste deel van de dunne darm (ileum) is verwijderd.

Verschijnselen

Mensen met een tekort aan vitamine B12 krijgen bloedarmoede omdat het aantal rode bloedcellen afneemt. Ze hebben last van duizeligheid, bleek zien en vermoeidheid. Ook hebben ze weinig eetlust en kan de tong branderig en pijnlijk aanvoelen. 
Als het vitamine B12-tekort langer aanhoudt, wordt ook het zenuwstelsel aangetast. Patiënten klagen dan over krachtsverlies en vreemde gevoelens in de handen en voeten. Dit kunnen tintelingen zijn, een brandend gevoel of het gevoel op watten te lopen. Vaak lopen ze onzeker en vallen ze sneller. 
Ze hebben verder last van psychische klachten, zoals geheugenproblemen, concentratiestoornissen en stemmingswisselingen.

Diagnose

De arts luistert naar de klachten, bestudeert de medische voorgeschiedenis en doet een lichamelijke onderzoek. Als hij vermoedt dat het om een vitaminetekort gaat, laat hij het bloed onderzoeken. Als duidelijk is dat het om een vitamine B12-tekort gaat, probeert de arts de oorzaak op te sporen. Hij doet bijvoorbeeld een maagonderzoek. Soms komt de arts het vitamine B12-tekort op het spoor als een patiënt bloedarmoede heeft. Omdat de klachten vaak sluipend ontstaan, is het gemakkelijk om een tekort over het hoofd te zien.

Behandeling

As het mogelijk is, behandelt de arts de oorzaak van het tekort. Ook vult hij het tekort aan. Als de maag en darmen goed werken, schrijft hij tabletten voor. 
Is dat niet het geval, dan krijgt de patiënt in korte tijd een aantal injecties. Deze injecties heeft de patiënt daarna een keer per twee maanden voor de rest van zijn of haar leven nodig.

Complicaties

Een langdurig vitamine B12-tekort leidt soms tot onherstelbare veranderingen van het zenuwstelsel. Het is belangrijk dat een moeder met een tekort haar baby niet alleen maar borstvoeding geeft. De zuigeling heeft dan een verhoogde kans op ernstige ontwikkelingsstoornissen, achterblijvende groei en bloedarmoede.

Meer informatie

Informatie van het Voedingscentrum 
www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-b12.aspx

Informatie van de Maag Darm Lever stichting 
www.mlds.nl/ziekten/60/vitamine-b12-tekort/

Informatie over neurologische verschijnselen van vitamine B12-tekort (Engels) 
http://emedicine.medscape.com/article/1152670-overview 

Informatie over bloedarmoede door vitamine B12-tekort (Engels) 
www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000574.htm

Website van Stichting vitamine B12 tekort 
http://stichtingb12tekort.nl/

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.