Vitaliteit

Vitaliteit

Wat is vitaliteit?

Vitaliteit betekent letterlijk levendigheid. Een ander veelgebruikt woord voor vitaliteit is levenskracht. Het gaat bij vitaliteit om een combinatie tussen lichaam en geest: leven vanuit passie, enthousiasme en motivatie en de lichamelijke mogelijkheden hebben om dit te doen. 

Een vitaal mens kan fysiek en mentaal meer hebben, heeft emotionele veerkracht en ervaart zingeving en voldoening.

App de Dokter: altijd online bereikbaar

Geen zin in gedoe met inloopspreekuren en wachtkamers? Download App de Dokter en krijg binnen 1 uur antwoord.

Heb je een vraag over je gezondheid?
- Bijvoorbeeld over koorts die maar niet over gaat? 
- Een raar plekje op je huid? 
- Of een ingewikkelde bijsluiter? 

Chat met een medisch deskundige via App de Dokter. Gewoon vanaf je bank. 

Download App de Dokter

Mijn vitaliteit

Vitale mensen voelen zich sterk en fit. Ook hebben ze een sterke persoonlijkheid en een duidelijk idee van wat ze in de toekomst willen bereiken. Ze zitten lekker in hun vel, zijn daadkrachtig en hebben de energie om hun dromen waar te maken. 

De Energie- en Vitaliteitstest geeft aan hoe vitaal je bent.

Vitaliteit en werk

Hoe een bedrijf presteert, is afhankelijk van de mensen in de organisatie. Om goed te presteren, is het noodzakelijk dat medewerkers vitaal zijn. Stress is slecht voor vitaliteit. Vitale medewerkers:

  • Hebben plezier in hun werk.
  • Hebben energie om proactief te zijn.
  • Zijn communicatief vaardig.
  • Inspireren hun omgeving.
  • Zijn beter bestand tegen ziektes.
  • Kennen hun talenten en weten deze in te zetten in hun werk.

Daarom is vitaliteitsmanagement binnen een organisatie belangrijk. Het kan zorgen voor betere prestaties van medewerkers en betere resultaten van het bedrijf. Dat wil zeggen: zo goed mogelijk omgaan met de energie van de organisatie en haar medewerkers.

Vitaliteit en leeftijd

Mensen denken vaak dat oudere mensen minder vitaal zijn. Maar vitaal blijven gaat over de kwaliteit van leven. Het gaat over fysieke, mentale en emotionele gezondheid en vrijheid. 

Vitaliteit op peil houden kan door stress te vermijden en aandacht te geven aan voeding, beweging en andere leefgewoontes.Ook zaken als zingeving en motivatie zijn van belang. Bij lichamelijke achteruitgang of ziekte worden deze laatste zaken nog belangrijker. Het accent komt dan steeds meer te liggen op geestelijke vitaliteit.

Opladen

Allerlei gebeurtenissen kunnen ervoor zorgen dat de vitaliteit afneemt. Het is belangrijk dat iemand zichzelf dan oplaadt, zodat hij weer goed in zijn vel gaat zitten. Ook ‘in balans zijn’ komt ten goede van vitaliteit. Het is hierbij essentieel dat je je bewust bent van wat jou energie geeft en wat je juist energie kost. Manieren om de vitaliteit weer op te laden:

  • Ademhalingsoefeningen
  • Ontspanningsoefeningen
  • Meditatie
  • Visualisatie

Meer hierover staat in de module Vitaal en Energiek.

Meer informatie

Informatie van het Nederlands Kenniscentrum Vitaliteit

www.vitaalwerk.nl