De longen

De longen zijn de ademhalingsorganen. Ze liggen in de borstholte rechts en links van het hart.

De linkerlong bestaat uit twee longkwabben, de rechterlong uit drie longkwabben. De rechterlong kan meer lucht opnemen en weegt meer dan de linkerlong.

De longen hebben een sponsachtige structuur. Ze bestaan voor het merendeel uit met lucht gevulde zakjes: de longblaasjes (ofwel alveoli). Tussen de longblaasjes bevindt zich bindweefsel.
Opmerking:

De longblaasjes

Longblaasjes zijn de kleinste onderdelen van de longen. Het zijn bolvormige zakjes met een zeer dunne wand. De longblaasjes bevinden zich in trossen aan het eind van de kleinste vertakkingen van de bronchiën.

De wand van de longblaasjes bestaat uit een zeer dun laagje cellen die met elkaar verbonden zijn. Over dit cellaagje liggen heel fijne, elastische vezeltjes en een netwerk van haarvaten die het bloed aan- en afvoeren.

De longen bevatten speciale cellen, de zogenoemde macrofagen, die de longblaasjes reinigen van stofdeeltjes, dode cellen en ziektekiemen. Als de macrofagen vol afvolstoffen zitten, worden ze geleidelijk in de richting van de keel geduwd dankzij de beweging van piepkleine haartjes (trilharen of cilia) in de longen. Vervolgens worden ze doorgeslikt.
Opmerking:

Functie van de longen

De longen zorgen ervoor dat iemand continu zuurstof binnenkrijgt en dat koolstofdioxide wordt uitgeademd. In de longblaasjes vindt de uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide plaats tussen de longen en de bloedvaten.
Opmerking:

Aandoeningen van de longen

In de longen kan een longontsteking optreden, bijvoorbeeld door bacteriën of virussen. Ook kan kanker ontstaan. Bij langdurige beschadiging van de longblaasjes en luchtwegen, bijvoorbeeld door roken, ontstaat COPD .

Door langdurige blootstelling aan bepaalde deeltjes, zoals steenkool of asbest, ontstaat een ziektebeeld dat stoflongen wordt genoemd.
Opmerking:

Meer informatie

(Engelstalige) informatie over de longen (USA)
www.bartleby.com

Informatie van het Longfonds
www.longfonds.nl/over-longen/longziekten-overzicht
Opmerking: