Veldsporten

Veldsporten

In deze tekst worden de gezondheidsvoordelen en gezondheidsgevaren beschreven van honk- en softbal, handbal, korfbal, en rugby. Er zijn meer veldsporten, maar deze worden apart behandeld. Alle sporten in dit artikel zijn teamsporten.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Honk- en softbal

Het belangrijkste verschil tussen honk- en softbal is het formaat van de bal. Een honkbal is lichter en kleiner dan een softbal. Een ander verschil is de manier van werpen. Bij honkbal gooien spelers bovenhands en bij softbal onderhands. Ook is het speelveld bij softbal kleiner, hierdoor is de afstand tussen de honken een stuk kleiner. De spelregels zijn bijna gelijk. 

Gezondheidsvoordelen 
Technische vaardigheden en concentratie zijn belangrijk bij honkbal en softbal. Naast technische en tactische scholing, zijn sprinttraining en krachttraining belangrijke onderdelen van de training. 

De pitcher moet specifieke krachtuithoudingsvermogen hebben om het werpen lang vol te kunnen houden. De catcher moet ook specifieke krachtuithoudingsvermogen hebben om de gehurkte houding achter de plaat lang te kunnen volhouden. 

Elke speler kan zich persoonlijk ontwikkelen en dit brengt ook individuele verantwoordelijkheid met zich mee. Er worden zowel verdedigende als aanvallende eigenschappen gevraagd. Een goed reactievermogen, zicht en techniek zijn belangrijk. 

Gevaren 
Honkbal en softbal bestaan uit werpen, slaan, vangen en honklopen. Bovenhands werpen belast vooral de schouder en de elleboog. Op het binnenveld komen nog wel eens botsingen voor tussen spelers. Soms kan een bal plotseling opstuiten waardoor mensen kneuzingen krijgen aan verschillende lichaamsdelen. Spelers kunnen ook blessures krijgen aan de hand en vingers door het verkeerd vangen van een bal. 

Tijdens het honklopen maken spelers vaker een sliding, dit kan leiden tot schaafwonden. Honklopers zijn verplicht een helm te dragen. Doordat de honken tegenwoordig vast liggen kunnen spelers ook enkel- of kniekneuzingen krijgen.

Handbal

Handbal wordt gespeeld in een kleine ruimte met verdedigende en aanvallende momenten. Het kan zowel binnen als buiten gespeeld worden. Bij handbal zijn tactische, technische, fysieke en psychische vaardigheden nodig. 

Gezondheidsvoordelen 
De continue bewegingsbelasting, met piekbelastingen en een hoog tempo, vragen om een goed uithoudingsvermogen. Spelers hebben explosieve kracht en snelheid nodig. Voor optimale techniek is lenigheid in de gewrichten en spieren van belang. 

Gevaren 
De enkel, knie, rug, schouder en handen van handbalspelers worden vooral belast door het vangen van de bal, sprinten, schijnbewegingen maken, springen en landen. De peesaanhechtingen in de benen en de bal van de voet krijgen grote belastingen te verwerken omdat ze de hele tijd in beweging zijn. De keeper belast met zijn verdedigingstechniek de knie, bovenbeenspieren en rug.

Korfbal

Ook korfbal kan zowel binnen als buiten gespeeld worden. Het is een van de weinige sporten waarbij mannen en vrouwen in één team samen spelen. Elke korfballer moet zowel kunnen aanvallen als verdedigen. 

Gezondheidsvoordelen 
Korfbal bestaat voornamelijk uit explosieve acties, zoals springen en sprinten. Ook bij deze sport is een combinatie van explosieve kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie en reactievermogen belangrijk. 

Gevaren 
Een enkelblessure is een van de meest voorkomende blessures bij korfbal. Daarnaast kunnen er knieblessures voorkomen. Ook duim- en vingerblessures komen voor door het vangen of gooien. Een verkeerde vangtechniek kan daar aan bijdragen. Spierverrekkingen en blessures van overbelasting kunnen korfballers oplopen, zowel aan de armen als aan de benen.

Rugby

Rugby wordt gespeeld met een ovale rugbybal. De spelers kunnen opgedeeld worden in vier soorten, namelijk de voorwaartsen, halfspelers, driekwarten en achterspelers. Voor elke positie zijn specifieke eigenschappen nodig. De voorwaartsen zorgen voor het balbezit. De halfspelers zijn de schakelspelers, die de bal van de voorwaartsen naar de driekwarten moet spelen. De driekwarten zijn de aanvallers die moeten scoren. 

Gezondheidsvoordelen 
De voorwaartsen zijn over het algemeen de zware, sterke rugbyers die meer statisch moeten spelen. Zij zullen voornamelijk aan krachttraining doen. De halfspelers moeten tactisch zijn en zullen verschillende spelsituaties doornemen. 

De driekwarten zijn lichter en snel, zij moeten ook tegenstanders zien te ontwijken. Zij trainen op snelheid. Voor elke speler geldt dat ze een goede techniek en conditie moeten hebben, gecombineerd met lenigheid, coördinatie en kracht. 

Gevaren 
Rugby is een contactsport waardoor er regelmatig contactblessures kunnen optreden. De meest voorkomende lichaamsdelen waaraan rugbyers geblesseerd raken, zijn het hoofd, schouders, handen, knieën en enkels. 

Hoofdblessures kunnen veroorzaakt worden door het tackelen. Hierdoor kunnen neus- en kaakbreuken of hersenschuddingen ontstaan. Aan de schouder kunnen kneuzingen of ontwrichtingen voorkomen. Een goede valtechniek kan veel blessures voorkomen. 

Aan de hand kunnen kneuzingen, ontwrichtingen of breuken optreden door een tackle. Omdat rugby op gras wordt gespeeld kunnen ook blessures ontstaan aan de enkel en de knie. Terugkerende of langdurige blessures kunnen het rugbyen onmogelijk maken.

Voorkomen van blessures

Een goede techniek en een goed uitgevoerde warming-up kunnen veel blessures voorkomen. Ook goede kleding en bescherming is van belang. Het dragen van een gebitsbeschermer is bijvoorbeeld geen gewoonte, maar is wel aan te raden. Spelers van elk van de bovengenoemde sporten hebben hun specifieke kleding, schoenen en bescherming nodig.

Meer informatie

Koninklijke Nederlandse Baseball en Softbal Bond (KNBSB) 
www.knbsb.nl 

Nederlands Handbal Verbond (NHV) 
www.handbal.nl

Koninklijk Nederlands Korfbalbond (KNVK) 
www.knkv.nl

Nederlandse Ruby Bond (NRB) 
www.rugby.nl 

Sportzorg 
sportzorg.nl

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.