Veel gestelde vragen aan de tandarts

Veel gestelde vragen aan de tandarts

1. Waarom moet ik ineens vaker tandsteen laten verwijderen?

Ik heb een nieuwe tandarts. Terwijl ik vroeger nooit tandsteen had, moet ik nu ineens 3 keer per jaar naar de mondhygiëniste om tandsteen te laten verwijderen, hoe kan dat zomaar ineens?

Soms verwijdert een tandarts tijdens de controle zelf het tandsteen met een haakje zonder dat de patiënt dat in de gaten heeft. Daar wordt dan dus niet over gesproken. Bijna alle mensen hebben wel een beetje tandsteen zonder het te weten. Tandartsen willen echter dat de patiënt een optimale mondhygiëne heeft om cariës en tandvleesproblemen te voorkomen. Er wordt bij een eerste bezoek bij een nieuwe tandarts dan ook uitgebreid gecontroleerd op die mondhygiëne.

Indien die niet optimaal is en er is tandsteen en plak aanwezig is, dan kan de tandarts ervoor kiezen de mondhygiëne naar een optimaal niveau te brengen met de hulp van de mondhygiëniste of preventie-assistente.
Soms zijn daarvoor een aantal afspraken nodig, afhankelijk van de hoeveelheid plak en tandsteen. Veel tandartsen verwijderen zelf geen tandsteen meer omdat ze een mondhygiëniste/preventie-assistente in dienst hebben die speciaal is opgeleid voor dit werk en uitgebreid de tijd kan nemen het gebit te reinigen en de patiënt instructies te geven voor een optimale mondhygiëne.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

2. Hebt u tips tegen een droge mond?

Ik heb ongeveer een jaar geleden een uitgebreide behandeling gehad aan mijn hele gebit. Sindsdien heb ik een ontzettend droge mond. Kunstspeekselprodukten helpen niet en de tandarts kan me niet helpen. Hebt u misschien tips?

  • Wanneer u een geheel of gedeeltelijk kunstgebit hebt gekregen, kan het zijn dat u een drogere mond ervaart omdat grote delen van het gehemelte of de onderkaak zijn bedekt door kunsthars of metaal. Dit is meestal een kwestie van wennen. Indien de klacht echter aanhoudt (ook na lange tijd ‘wennen’), kunnen er andere oorzaken bestaan. Sommige materialen in tandheelkundige prothesen kunnen monddroogte veroorzaken. Als u allergisch bent voor bepaalde metalen of kunstharsen, kunt u klachten krijgen bij bijvoorbeeld een uitgebreide behandeling met kronen waarin een metaal zit verwerkt of bij een behandeling met een frame. Helaas is dit moeilijk van te voren in te schatten. 
  • Denk ook aan (verandering van) gebruik van medicijnen. Vele medicijnen hebben als bijwerking dat speekselklieren niet optimaal meer werken. Dit zijn vooral medicijnen tegen hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, antidepressiva en slaap- en plasmiddelen. Wanneer u echter al van alles hebt geprobeerd en niets helpt, dan kunt u wellicht terecht op een speekselspreekuur bij een speekselcentrum. Er zijn verschillende locaties in Nederland waar u onderzoek kunt laten doen naar de oorzaak van uw droge mond. Uw tandarts kan u verwijzen. Meer informatie kunt u vinden op www.speekselcentrum.nl 

3. Mijn gebit staat op ‘instorten’, wat nu?

Ik ben al jaren niet meer bij een tandarts geweest, mijn gebit staat ‘op instorten’ en ik weet dat ik hier niet mee moet blijven rondlopen, maar ik ben zo bang voor de tandarts. Wat kan ik het beste doen?

Een gezonde mond is erg belangrijk voor de gezondheid. Wanneer uw gebit ‘op instorten’ staat, bestaat de kans dat er sprake is van een ongezonde gebitssituatie. Duidelijk is dat u daar niet mee kunt blijven rondlopen omdat het van invloed is op uw gezondheid. Het is dus belangrijk dat uw gebit gecontroleerd wordt door een tandarts. Wellicht hebt u een familielid of vriend(in) die goede ervaring heeft met zijn/haar tandarts en kunt u daar terecht voor een eerste afspraak.

Zo’n afspraak zou kunnen bestaan uit een kennismakingsgesprek en een onderzoek met een spiegeltje in uw mond voor een globaal overzicht van uw mondgezondheid. Wanneer er een ‘klik’ is tussen u en de tandarts, kunt u in overleg met de tandarts verder plannen en bekijken wat voor uw mond de beste behandeling is. Mocht u die behandeling niet door de gewone tandarts durven laten uitvoeren, dan kan deze tandarts u eventueel verwijzen naar een angsttandarts. Er zijn verschillende angstklinieken in het land die mensen met erge angst proberen te helpen. Ook uw zorgverzekeraar weet wellicht welke angsttandarts bij u in de buurt zit.

4. Wat kan ik doen aan een nare mondgeur?

Mijn vrouw zegt dat ik af en toe een vervelende mondgeur heb terwijl ik toch 2 keer per dag mijn tanden poets, hoe kan dat en wat is eraan te doen?

Een vervelende mondgeur kan verschillende oorzaken hebben.
  

  • Sterk gekruid voedsel (denk aan uien, knoflook enzovoort), maar bijvoorbeeld ook alcohol, koffie en roken. Probeer deze producten zoveel mogelijk te voorkomen of achteraf te maskeren met een frisse suikervrije kauwgum of tandpasta. Uiteraard helpt het verdoezelen van de geur maar heel eventjes.  
  • Ontstoken tandvlees. Poets uw tanden en kiezen 2 maal per dag en gebruik elke dag ragers, stokers of flos zodat de ruimtes tussen uw tanden en kiezen ook dagelijks gereinigd worden. Achtergebleven bacteriën kunnen namelijk ook een onaangename geur verspreiden. 
  • Bacteriën op de tong. Reinig uw tong dagelijks met een tongschraper, u zult zien hoeveel materiaal u van uw tong afschraapt. Ook hierin zitten bacteriën die een onaangename geur kunnen verspreiden.  
  • Soms wordt de slechte adem veroorzaakt door elders in het lichaam aanwezige ziekten. Bespreek het probleem met uw tandarts en wellicht is een verwijzing naar een huisarts of specialist nodig.

5. 7 jaar zijn en nog niet wisselen, is dat normaal?

Bij mijn dochter van 7 jaar zijn nog steeds geen tanden gewisseld. Is dat normaal?

Het wisselen van de eerste tanden begint rond het zesde levensjaar. Sommige kinderen zijn 5, anderen 6 of 7. 7 jaar zijn en nog niet hebben gewisseld, is dus heel normaal. Wanneer uw kind 8 is en nog steeds niet wisselt, is het belangrijk in gesprek te gaan met de tandarts. Uiteraard is het verstandig het gebit van uw kind 2 keer per jaar te laten controleren door de tandarts.

6. Een half jaar zonder voortanden (wisselgebit), is dat normaal?

Bij mijn dochter van 7 zijn 2 voortanden een half jaar geleden uitgevallen en er zitten nog steeds geen nieuwe. Is dat normaal?

Vaak duurt het een half jaar voordat de nieuwe tand zich laat zien, maar door ruimtegebrek kan het ook wel eens een jaar of langer duren. Het is dan wel verstandig de tandarts eens een foto te laten maken om te bekijken waarom het zo lang duurt. In de meeste gevallen is het gewoon afwachten en komen de tanden vanzelf. Indien nodig zal de tandarts verwijzen naar een orthodontist (beugeltandarts). Dit gebeurt echter meestal pas rond het 10de levensjaar. Uiteraard is het verstandig het gebit van uw kind 2 keer per jaar te laten controleren door een tandarts zodat deze het wisselen goed in de gaten kan houden.

7. Blijvende voortanden komen door terwijl melktanden er nog zitten. Groeien ze nu scheef?

Onze zoon van 6 krijgt zijn twee voortanden nu door terwijl zijn melktanden er nog zitten. Ik ben bang dat alles scheef groeit. Wat moet ik laten doen?

Vaak komende de eerste blijvende tanden scheef door als gevolg van ruimtegebrek. De tanden zijn dan erg groot in zo’n klein mondje. Dit is een normaal verschijnsel en het is niet erg, want de kaken groeien nog door zodat er vanzelf meer ruimte komt voor die grote tanden. Als het ruimtegebrek op latere leeftijd aanhoudt, kan de tandarts eventueel verwijzen naar een orthodontist (beugeltandarts). Uiteraard is het verstandig het gebit van uw kind 2 keer per jaar te laten controleren door een tandarts zodat deze het wisselen goed in de gaten kan houden.

8. Ik heb geen last van mijn amalgaamvulling, maar de tandarts wil ze toch vervangen door witte. Is dat wel nodig?

Ik heb allemaal amalgaamvullingen en nergens last van. Bij mijn laatste controle zei de tandarts dat ik die vullingen maar eens moet laten vervangen door witte vullingen omdat er op de foto vaag iets te zien was, maar ik zag niets en ik heb helemaal geen last. Wat moet ik nu doen? Alle vullingen toch maar laten vervangen?

Indien amalgaamvullingen al jarenlang goed functioneren, zonder klachten, bestaat er toch een kans dat de vullingen op den duur slijten. Er kunnen kiertjes of spleetjes komen tussen het amalgaam en het tandmateriaal, waardoor de kans op breuk of tandbederf (cariës) groot wordt. Om de cariës of breuk te voorkomen, kan de vulling vervangen worden door een nieuwe vulling die beter aansluit en wederom weer jaren zonder klachten kan functioneren. Uiteraard is dit beter dan wachten op breuk of cariës aangezien het dan nog maar de vraag is of de kies nog goed gerepareerd kan worden. U moet het dus zien als een soort van ‘onderhoudsbehandeling’ van de betreffende kiezen om problemen te voorkomen.

9. Mijn nieuwe vulling doet na enkele maanden nog steeds pijn. Wat kan er aan de hand zijn?

Ik heb een aantal maanden geleden een vulling gekregen, maar die vulling blijft pijn doen als ik eet. Ik ben al een paar keer bij de tandarts geweest, maar die zegt dat het normaal is. Het is toch niet normaal als ik zo lang pijn heb? Wat zou er aan de hand kunnen zijn?

Wanneer een tand of kies behandeld is met een witte vulling, is de kans aanwezig dat u die tand of kies een tijdje voelt als u iets kouds drinkt of op iets hards bijt. Dit is heel normaal en kan optreden bij zowel kleine als grote vullingen. Het heeft te maken met een lichte krimp van het vulmateriaal. Dit veroorzaakt een soort van spanning in de behandelde kies en dus een tijdelijke gevoeligheid. Bij sommige mensen kan de gevoeligheid wel een half jaar aanhouden. Meestal verdwijnt de klacht vanzelf. Wanneer dit niet het geval is, kunt u de tandarts nog eens naar de vulling laten kijken.

10. Er is 1 kies afgebroken. Nu wil mijn tandarts kronen en een brug (3000 euro!) plaatsen. Is dat niet overdreven?

Er is bij mij een kies afgebroken. Die kies is eruit getrokken. Ik mis de kies heel erg, want kan nu niet meer zo goed kauwen. De tandarts zei dat we maar eens naar een definitieve oplossing voor mijn gebit moeten kijken en hij heeft nu een plan (kronen en brug) met begroting van 3000 euro gemaakt. En ik zelf vind het alleen een probleem dat ik die ene kies mis. Ik vertrouw het niet zo, kan ik ergens terecht voor een second opinion?

Het verliezen van deze ene kies kan voor de tandarts aanleiding zijn geweest uw hele gebit nog eens goed onder de loep te nemen om te bekijken of u wellicht in de toekomst weer voor zo’n vervelende verrassing kan komen te staan. Vaak kan breuk van tanden en kiezen voorkomen worden door het plaatsen van een kroon of brug op kiezen die in het verleden uitgebreid gevuld zijn. Grote vullingen slijten immers en kunnen uiteindelijk breken. Natuurlijk is het beter om dit te voorkomen. Een kroon kost al snel 500 euro en een brug al snel 1500 euro. Dus met een aantal kronen en een brug komt u ook al snel in de buurt van 3000 euro.

Uiteraard kunt u uw twijfel met uw tandarts bespreken en misschien kan de behandeling uitgespreid worden over een langere periode zodat kosten eventueel gespreid kunnen worden. Als u na dit gesprek nog steeds twijfelt, kunt u voor een second opinion naar een willekeurige andere tandarts die daarvoor open staat. U zult echter wel zelf op zoek moeten gaan naar zo’n tandarts (eventueel via uw verzekeraar of via een vriend/familielid). En natuurlijk is het wel zo netjes als u dit even bespreekt met uw huidige tandarts om misverstanden te voorkomen. U bent echter vrij om dit verder te onderzoeken. Houd wel rekening met kosten voor een consult en eventuele röntgenfoto’s bij een second opinion.

11.Kan ik mijn oude kunstgebit laten vervangen door een ‘klikgebit’?

Ik heb een kunstgebit dat al heel oud is en wil eigenlijk een nieuwe. Nu heb ik wel eens wat over een klikgebit gelezen. Dat lijkt me wel wat. Zou dat bij mij ook kunnen? Waar kan ik dat het beste laten doen?

Uw tandarts kan beoordelen of u in aanmerking komt voor een klikgebit. Veel tandartsen kunnen de hele behandelingen zelf uitvoeren. Ze plaatsen dus zelf de implantaten en maken zelf (met de hulp van een laboratorium) het kunstgebit. Ze kunnen u dus bij het gehele traject begeleiden. Ook zijn er veel tandartsen die u voor het plaatsen van de implantaten zullen verwijzen naar een kaakchirurg of implantoloog. Vervolgens maakt de tandarts het kunstgebit dan weer zelf. Als u niet meer staat ingeschreven bij een tandarts kan uw verzekeraar u wellicht helpen aan een tandarts die voor een dergelijke behandeling nog patiënten aanneemt.

12. Mijn verstandskiezen zijn verwijderd. Toch lijken mijn voortanden te verschuiven. Wat kan ik eraan doen?

Ik heb een aantal jaren geleden mijn verstandskiezen laten verwijderen omdat er te weinig ruimte voor was. Nu zou ik genoeg ruimte moeten hebben, maar mijn voortanden lijken toch te verschuiven, ze gaan steeds meer over elkaar heen staan. Hoe kan dat en wat kan ik eraan doen?

Helaas is nooit wetenschappelijk aangetoond dat het hebben van verstandskiezen invloed heeft op het schuiven van tanden en kiezen. Er zijn namelijk genoeg mensen bij wie de tanden en kiezen ook verschuiven zonder dat ze ooit verstandskiezen hebben gehad. Wanneer u een beugel hebt gehad, kan er sprake zijn van terugval naar de situatie van voor de behandeling met de beugel. U kunt dan contact opnemen met de orthodontist waar u eerder behandeld bent. Er zijn verschillende mogelijkheden (spalkjes) om de huidige stand van de tanden zoveel mogelijk te behouden (voorkomen dat verdere verschuiving optreedt). Meestal heeft het schuiven niets te maken met een eerdere beugelbehandeling, maar gebeurt het gewoon spontaan. Het is de natuurlijke drang van de tanden en kiezen om te schuiven als gevolg van een krachtenspel in het tand-kaakstelsel. Er is weinig aan te doen. Bij de ene persoon is de verschuiving erger dan bij de ander. Uiteraard kunt u uw tandarts om raad vragen.

13. Onze zoon van 6 jaar heeft vier kaaskiezen. Wat kunnen we hier het best aan doen?

Onze zoon van 6 jaar heeft kaaskiezen. Wat kunnen we hier het best aan doen?

Kaaskiezen zijn kiezen waarbij het glazuur van slechte kwaliteit is. De plekken waar het glazuur slecht is, zijn herkenbaar aan een geelbruine kleur. Vaak zijn de eerste grote kiezen kaaskiezen. In deze kiezen kunnen gemakkelijk gaatjes ontstaan, ook kunnen de kiezen gemakkelijk afbrokkelen. Het is verstandig met de tandarts te overleggen wat de beste behandeling is voor uw kind. Soms worden de kaaskiezen getrokken omdat ze helemaal zijn aangetast en de kans op problemen in de toekomst groot is. Wanneer er echter sprake is van en paar kleine bruine plekjes is preventie belangrijk. Problemen kunnen dan wellicht voorkomen worden. In overleg met de tandarts wordt dan een langetermijnplan besproken. Belangrijk is suikergebruik zoveel mogelijk te voorkomen en de kiezen 2 keer per dag goed te poetsen met een fluoridetandpasta. Eventueel past te tandarts extra fluoride-applicaties toe en uiteraard is regelmatige controle nodig.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.