Vasculitis van de huid

Vasculitis van de huid

Bij vasculitis van de huid zijn bloedvaten onder de huid ontstoken en beschadigd. Daardoor ontstaan bloedingen. Vasculitis van de huid heeft verschillende oorzaken. De symptomen lopen uiteen. Een onderliggende oorzaak is er in de meeste gevallen niet. De aandoening geneest meestal vanzelf.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Oorzaken

Een mogelijke oorzaak van vasculitis van de huid zijn infecties die door bacteriën veroorzaakt zijn. Deze bacteriën beschadigen de bloedvaten. Dat kan direct of indirect door afweereiwitten die het lichaam maakt om infecties te bestrijden.

Vasculitis van de huid kan ook ontstaan door een afwijkende reactie van het afweersysteem. Daardoor worden de eigen bloedvaten aangevallen. Deze vorm van vasculitis komt voor bij auto-immuunaandoeningen van het bindweefsel zoals reumatoïde artritis en systemische lupus erythematodes.

Ook geneesmiddelen kunnen vasculitis van de huid veroorzaken. Het gaat om bepaalde antibiotica en middelen die de bloedstolling verhinderen, bloedvaten vernauwen of worden toegediend bij bepaalde soorten kanker, infecties of auto-immuunaandoeningen.

Soms wordt vasculitis veroorzaakt door een allergische reactie op een bepaalde stof, zoals geneesmiddelen, voedingsmiddelen of toegevoegde stoffen die in voedingsmiddelen worden gebruikt.

Ten slotte kan vasculitis voorkomen in de volgende situaties:

  • Bij aandoeningen waarbij de doorbloeding is verminderd, zoals spataderen.
  • Bij een hoog vetgehalte in het bloed.
  • Bij kanker waarbij het bloed stroperiger wordt doordat het een hoger eiwitgehalte heeft.
  • Bij koud weer.

Symptomen

Wanneer de kleine bloedvaten onder de huid beschadigd raken, ontstaan bloedingen. Deze zien eruit als kleine rode of paarse vlekken op de huid. Andere symptomen zijn een jeukende, onregelmatig verdikte huid en pijnlijke, gevoelige zwellingen. Als het beschadigde bloedvat erg dicht onder het huidoppervlak ligt, kan een voelbaar knobbeltje ontstaan.

Als grote bloedvaten worden beschadigd, neemt de doorbloeding af of stopt deze zelfs helemaal. Hierdoor sterven de weefsels af die door dat bloedvat van bloed werden voorzien. De symptomen bestaan dan onder meer uit zweren en kleine zwarte vlekken.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de medische voorgeschiedenis, het verhaal van de patiënt en de symptomen. Verder kan bloedonderzoek worden gedaan om bloedarmoede, ontstekingscellen en afweereiwitten op te sporen.

Dieper gelegen, grotere bloedvaten worden onder meer via angiografie onderzocht. Hierbij wordt een kleurstof in het bloedvat geïnjecteerd waarna een röntgenfoto wordt gemaakt. Daarop zijn het verloop en de mate van beschadiging van het bloedvat zichtbaar.

Soms wordt een stukje van de beschadigde huid weggenomen om te kijken of er sprake is van een ontsteking. Afhankelijk van de ernst van de aandoening kunnen andere onderzoeken worden gedaan.

Behandeling

De behandeling is erop gericht de productie van afweereiwitten in het lichaam te verminderen. Daardoor neemt de ontsteking af.

De activiteit van het afweersysteem kan worden verminderd met corticosteroïden of immunosuppressiva. Totdat de uitslag is verdwenen, helpt het om voldoende rust te nemen en de benen omhoog te leggen. Als het nodig is, worden pijnstillers voorgeschreven.

De beschadigde huid wordt tegen externe beschadiging beschermd om verdere complicaties te voorkomen.

Complicaties

Vasculitis van de huid is een relatief onschuldige aandoening. In de meeste gevallen kan de patiƫnt normaal blijven functioneren. De oorzaak van de vasculitis moet zorgvuldig worden vastgesteld.

Complicaties kunnen voorkomen worden door de aandoening op tijd te behandelen. Afname van de doorbloeding van weefsels kan de dood van cellen veroorzaken. Daarom zijn een tijdige herkenning en onmiddellijke behandeling nodig voor een snel herstel.

Meer informatie


Informatie van huidartsen
www.huidziekten.nl/Vasculitis
www.huidarts.com/vasculitis

Informatie van het Reumafonds over lopend wetenschappelijk onderzoek naar vasculitis
www.reumafonds.nl/vasculitis

Informatie van Dermatology Network New Zealand (Engelstalig)
www.dermnetnz.org/vasculitis

Bronnen

Chen, K.R. (2008) “Clinical approach to cutaneous vasculitis”
www.ncbi.nlm.nih.gov/cutaneous vasculitis

Chan, M. “Pharmacotherapy of vasculitis”
informahealthcare.com/pharmacotherapyofvasculitis

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.