Let op! Deze gegevens zijn mogelijk niet meer actueel.

Vagotomie

Bij een vagotomie worden de zenuwtakken die de tiende hersenzenuw (nervus vagus) verbinden met de maag doorgesneden. Deze zenuw is belangrijke voor de spijsvertering . Ze regelt de afscheiding van zuur en het samentrekken van de maag. Als de zenuw is doorgesneden neemt de productie en afscheiding van maagzuur af.
Een vagotomie kan alleen worden uitgevoerd, maar ook samen met een verwijding van de maagpoort (pylorus ). Dit wordt een pyloroplastiek genoemd.
Vroeger werd deze ingreep vaak toegepast bij de behandeling van maagzweren . Omdat er betere medicijnen zijn, wordt een vagotomie nog maar zelden uitgevoerd.

Typen vagotomie

Er zijn drie typen vagotomie.

Stamvagotomie
Bij een stamvagotomie wordt de linker en de rechter vagustak helemaal doorgesneden. Dit geeft veel bijwerkingen en wordt bijna nooit gedaan.

Selectieve vagotomie
Bij een selectieve vagotomie worden alleen de zenuwvezels naar de maag doorgesneden. De andere vezels blijven heel.

Hoogselectieve vagotomie
Bij een hoogselectieve vagotomie worden alleen de zenuwvezels doorgesneden naar het deel van de maag dat zuur produceert. Deze ingreep is technisch moeilijk en duurt lang.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Toepassing

Als de maag teveel zuur produceert en medicijnen niet genoeg helpen, wordt voor vagotomie gekozen. Door een overschot aan maagzuur kunnen zweren ontstaan.

Procedure

Een vagotomie vindt plaats onder volledige narcose . In de buikwand wordt een snee gemaakt. Als de maag is gevonden, worden de juiste zenuwvezels gezocht en doorgesneden. Hierna wordt de buik weer gesloten.

Complicaties

Bij een truncale stamvagotomie kunnen al snel na de operatie complicaties optreden. Omdat de maagspieren niet goed werken, wordt de maag langzamer geleegd. Ook kan de patiënt ernstige, moeilijk behandelbare diarree krijgen. Later kan hij last krijgen van het dumping syndroom .
Bij de selectieve vagotomie zijn de complicaties minder ernstig.

Meer informatie

http://www.mlds.nl/operaties/25/vagotomie/
Informatie van de Maag Lever Darm Stichting

Primrose, J. N. 2000, 'Stomach and duodenum', in Bailey & Love’s Short Practice of Surgery, eds R. C. G. Russell, N. S. Williams & C. J. K. Bulstrode, 23rd edn, Arnold, London.