Vacuumextractie

Vacuümextractie

Een vacuümextractie is een kunstverlossing waarbij de uitdrijving van je baby versneld wordt. Je baby wordt via de natuurlijke weg geboren en wordt daarbij geholpen door een zuignap op zijn hoofdje. De zuignap zuigt zich vacuüm, waardoor er aan getrokken kan worden.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Indicatie

Een vacuümextractie zorgt voor een snel einde van de bevalling. Dat kan bijvoorbeeld nodig zijn bij:

  • een langzaam verlopende uitdrijving
  • (dreigend) zuurstoftekort bij de baby
  • slechte conditie van de moeder (door een hart- of longaandoening)

Procedure

Een vacuümextractie wordt uitgevoerd in het ziekenhuis door een gynaecoloog. De onderste helft van je bed wordt meestal weggehaald, zodat je je benen in de beensteunen kunt leggen en degene die je ingreep gaat uitvoeren er goed bij kan. Soms krijg je een eenmalige katheter (slangetje dat via je plasbuis naar je blaas wordt opgevoerd) om je blaas te legen. Met een inwendig onderzoek wordt bepaald hoe het hoofdje van je baby ligt en dan wordt de zuignap erop geplaatst. Het is een cupje van ongeveer 5 centimeter in doorsnede dat vacuüm gezogen wordt. Plaatsen van het cupje is niet prettig, maar kan niet altijd verdoofd worden. Als er meer ruimte nodig is, krijg je een episiotomie (knip) onder plaatselijke verdoving.
Aan het cupje zit een ketting waaraan getrokken kan worden. Er wordt getrokken op het moment dat je een wee hebt en kan meepersen. Wanneer te hard wordt getrokken, schiet de zuignap van het hoofdje af. Zodra het hoofdje van je baby is geboren, wordt de cup van het hoofdje gehaald.

Resultaten

Je baby wordt meestal binnen enkele weeën geboren. Mocht dit niet lukken, dan kan de gynaecoloog een verlostang gebruiken of een keizersnede uitvoeren.

Gevolgen

Op de plaats waar de zuignap op het hoofd is geplaatst, ontstaat na de vacuümextractie bij je baby een zwelling van de hoofdhuid, een ‘chignon’. Vacuümextractie gaat soms gepaard met complicaties als foetaal cefaal hematoom (ophoping van bloed onder de hoofdhuid) en bloedingen in het netvlies. Ernstige complicaties komen vrijwel niet voor.
De baby kan de eerste dagen hoofdpijn hebben, waarvoor eventueel paracetamol voorgeschreven kan worden. Je baby kan ook misselijk zijn. Probeer je baby de eerste dagen te ontzien door hem niet te vaak van houding te veranderen.
Een vacuümextractie heeft geen gevolgen voor een eventuele volgende zwangerschap en bevalling.

Meer informatie

http://www.nvog.nl
Informatie van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.