Vaardigheden en competenties

Vaardigheden en competenties

Wat zijn vaardigheden en competenties?

Vaardigheden of competenties zijn dingen waar je goed in bent. Deze eigenschappen kun je trainen.

Het is goed om te kijken naar je competenties en welke ambities je hebt. Als je rust nodig hebt tijdens een taak, is het bijvoorbeeld niet slim om als verpleegkundige om de intensive care te gaan werken.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Sociale en professionele vaardigheden

Er is weinig verschil tussen sociale vaardigheden en professionele vaardigheden. Als je bijvoorbeeld betrokken en empathisch bent, heb je daar veel aan in sociale relaties, maar ook op het werk.

Hier volgen een aantal vaardigheden die bruikbaar zijn in sociale relaties en op het werk.

Stressfactoren herkennen

Sommige situaties wekken bij de meeste mensen stress op. Zoals de dood van een geliefde of een verhuizing. Andere situaties geven de één wel stress, maar de ander niet. Iedereen reageert anders op bepaalde situaties. De één is heel erg nerveus bij een examen of een verkoopgesprek, terwijl de ander zich daar lachend doorheen slaat. 

Het is belangrijk om je eigen stressfactoren te herkennen. Bijvoorbeeld door een dagboek bij te houden met onzekerheden, ergernissen en negatieve emoties. Daarin kun je een patroon herkennen. Soms begint stress met lichamelijke klachten. Het herkennen daarvan heet lichaamsbewustzijn.

Snel kunnen schakelen

Om snel te kunnen schakelen tussen verschillende taken heb je bepaalde vaardigheden nodig. Je moet bijvoorbeeld flexibel zijn, kunnen improviseren en je goed kunnen concentreren. 

Er zijn manieren om sneller te leren schakelen. Bijvoorbeeld door je gevoel voor prioriteiten trainen. Sta regelmatig stil bij wat je aan het doen bent. Hoe belangrijk is het? Bij een onverwachte situatie kun je dan sneller beoordelen of de taak kan wachten of niet.

Besluitvaardigheid

Besluitvaardigheid is belangrijk om een ontwikkeling te starten. Voordat je een goede beslissing kunt nemen, moet je het probleem in kaart brengen. Beslis niet te snel, daadkracht is niet hetzelfde als besluitvaardigheid. Verzamel informatie en richt je op de feiten. Probeer een besluit niet alleen te nemen, maar vraag altijd anderen om hun standpunt.

Problemen oplossen

Problemen oplossen doen we elke dag. We ontleden het probleem in onderdelen en gaan na welke mogelijke oorzaken er zijn. Bij het onderzoeken van het probleem zijn 3 vragen nuttig om te stellen:

  • Wie heeft er een probleem?
  • Wat is het probleem?
  • Wie moet het probleem oplossen?

Problemen oplossen betekent ook verantwoordelijkheid nemen. En de verantwoordelijkheid bij de juiste persoon leggen. 

De Copingtest kan inzicht geven in hoe effectief je problemen aanpakt.


Meer informatie

Een kwestie van persoonlijkheid- Jolet Plomp
ISBN13 9789027447678

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.